Asfalt
En dat niet alleen, het duurzame asfalt zou ook nog eens beter bestand zijn tegen zware belasting dan conventioneel asfalt.

In samenwerking met de Australische stad Boroondara heeft het eveneens Australische Downer een pilot opgezet waarin ze asfalt gaan gebruiken dat voor 99 procent uit hergebruikte grondstoffen bestaat. Daarvoor is een nieuwe fabriek gebouwt, die bovendien ook nog zo’n 20 procent zuiniger omspringt met energie dan vergelijkbare asfaltfabrieken.

Aan wat voor afval je moet denken? Volgens Downer heb je voor 10.000 ton duurzaam asfalt -ongeveer de jaarlijkse behoefte van een Australische gemeente- het volgende nodig:

 • 24.7 kilometer oud asfalt
 • 7.5 miljoen gerecyclede glazen flessen
 • 1250 oude autobanden
 • 425.000 gerecyclede printercartrigdes
 • Je moet dus aardig doorprinten en -drinken om aan de benodigde grondstoffen te komen. Daarin lijkt dan ook gelijk het grootste probleem te schuilen van dit verder uitstekende initiatief: waarschijnlijk is de jaarlijkse afvalproductie van een Australische gemeente niet toereikend voor de jaarlijkse asfaltbehoefte.

  Overigens werkt Downer nauw samen met het Zwitserse Ammann. Samen met dat bedrijf ontwikkelde VolkerWessels in 2012 al eens een soort asfalt wat in zijn geheel te gebruiken is als grondstof voor nieuw asfalt. Wel moet er bij de recycling van dat asfalt nieuwe primaire grondstoffen worden toegevoegd. 1 kilometer aan oud asfalt is dus niet toereikend om 1 kilometer aan nieuw asfalt neer te leggen.


  Meer lezen over: , , ,

  Deel dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  De printercartridges zullen idd vervangen moeten worden door iets anders. Verder wel interessante ontwikkeling…

  Reactie plaatsen

  Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.