Xiaopeng Xpeng
De Xiaopeng Xpeng komt uit China. En nee, dit is geen ongeoorloofde diefstal.

Tesla streeft namelijk naar een betere wereld, vol elektrische auto’s. Dat doet het merk door de patenten op de technologie vrij te geven, zodat andere bedrijven er gebruik van kunnen maken. De Chinese autofabrikant Xiaopeng is zo wijs geweest om dat te doen. Ze zetten op het oog een puike suv neer. Verschillende elementen van de auto hebben wel wat weg van de gemiddelde Tesla.

Dat is vooral wanneer het op details aankomt. De achterzijde van de auto doet wat denken aan de laatste Peugeot 3008 en dat is geen belediging. De zichtbare gelijkenissen met Tesla zijn vooral te vinden in het interieur. In deze Xiaopeng Xpeng bestaat de middenconsole uit een beeldscherm op tablet-formaat, ook de meters recht voor de bestuurder ogen redelijk bekend. De auto heeft verder hetzelfde aantal batterijcellen als een Tesla, 18.650. Xiaopeng betrekt de accupakketten bij Samsung en niet bij Panasonic. Dat levert een rijbereik op van 300 km. Er komt een uitvoering met tweewielaandrijving en eentje met vierwielaandrijving. Eerstgenoemde heeft 7,9 s nodig voor de standaardsprint, de tweede klokt een tijd van 5,8 s. Op het dak is een camera te vinden, om al rijdend hd-films te kunnen maken. Zodat herinneringen aan epische roadtrips worden vastgelegd.

Zoals het de betere autobouwer betaamt, luistert de oprichter naar de naam Henry. In dit geval Henry Xia. Hij richtte zijn Xiaopeng drie jaar geleden op. Dat was vlak nadat Elon Musk bekend maakte de patenten van zijn eigen Tesla vrij te geven.

De eerste vijftien auto’s zijn inmiddels gebouwd, dat is wel de b├Ętaversie of pre-productieversie in ouderwetsere terminologie. Momenteel worden er fondsen geworven om de productie op te kunnen voeren. (Via: electrek.co)

Xiaopeng Xpeng achterzijde

Xiaopeng Xpeng dashboard

Beeld: xiaopeng.com


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

18650 slaat op de afmeting van de accucellen, niet op het aantal… deze zijn dus 18 mm doorsnede en 65 mm lang. Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battery_sizes

“Commonly-used designation numbers indicate the physical dimensions of the cylindrical cell, in a way similar to the system used for lithium button primary cells. The larger rechargeable cells are typically assigned five-digit numbers, where the first two digits are the (approximate) diameter in millimeters, followed by the last three digits indicating the (approximate) height in tenths of millimeters.”

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.