Mercedes
De Mercedes-fabriek Untertürkheim zal verder worden doorontwikkeld tot productielocatie voor elektrische componenten, ter voorbereiding op het komende tijdperk van elektrische mobiliteit.

Hiervoor worden tal van zaken aangepast in de fabriek om het pad te effenen voor een succesvolle transitie van de productie van conventionele motoren, transmissies en assen naar de toekomstige aandrijflijncomponenten voor elektrische auto’s.

Zo zullen voortaan ook accu’s geproduceerd gaan worden en zijn voorbereidingen getroffen voor de assemblage van elektrische modules voor de voor- en achterassen. Om de competitiviteit te kunnen waarborgen, omvat de overeenkomst die is gesloten tussen het management van de fabriek en de ondernemingsraad, maatregelen die de flexibiliteit en de efficiency moeten verbeteren.

Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de optimalisatie van de productietijd in de fabriek alsmede op variabele ploegenmodellen en het flexibel inzetten van personeel.
Door de ingebruikname van een flexibele accuproductie zal er een compleet nieuw product worden geproduceerd in de fabriek in Untertürkheim.

In de toekomst zullen accu’s voor de elektrische modellen van het product- en technologiemerk EQ vanuit Untertürkheim worden geleverd aan de personenwagenfabriek in Sindelfingen. Daarmee beschikt Daimler over een vierde fabriek in zijn wereldwijde accuproductienetwerk, naast de twee fabrieken in Kamenz en een in Beijing. De accuproductie in Untertürkheim zal worden gevestigd in het Brühl-gedeelte van de fabriek.

Het management van de fabriek en de OR zijn ook overeengekomen dat de aandrijflijnmodules voor elektrische auto’s van het merk EQ, van het compacte segment tot het hogere segment en het topsegment, in Untertürkheim worden geassembleerd. Ook zal in de komende jaren een toenemend aantal conventionele assen worden geproduceerd. Om kennis te vergaren op het gebied van elektrische auto’s, wordt er in de fabriek in Untertürkheim een ‘project house eATS’ opgezet om extra ervaring op te doen met betrekking tot de volgende generatie van een elektrisch aandrijfsysteem (eATS).

De huidige overeenkomst is gebaseerd op het transformatieplan uit 2015 en hierin worden de verdere ontwikkelingsstappen omschreven. Hierbij wordt nog altijd rekening gehouden met een stijging van het aantal geproduceerde efficiënte conventionele motoren en van plug-in hybride-systemen. Vanaf dat moment is de fabriek in Untertürkheim ook verantwoordelijk voor de assemblage van brandstofcelsystemen. Als gevolg van de nieuwe overeenkomst zullen er ook brandstofcelstacks geproduceerd gaan worden voor de assemblage van brandstofcelsystemen. Zoals is afgesproken in het transformatieplan uit 2015, worden er in de komende jaren enkele miljarden euro’s geïnvesteerd in de vernieuwing van de fabriek.

In totaal worden er door de overeenkomst meer dan 250 nieuwe banen gecreëerd op het gebied van ​​elektrische mobiliteit. In 2025 zal het aandeel volledig elektrische auto’s in het totale verkoopaantal van Mercedes tussen de 15 en 25 procent liggen. Op dit moment wordt de capaciteit van de fabriek in Untertürkheim volledig benut. Het concern verwacht dat de productieaantallen van conventionele motoren, transmissies, assen en componenten in de komende jaren zal blijven toenemen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.