Climeworks CO2-verzamelaar
Om het angstbeeld van opwarming van de aarde, dat mede een gevolg is van overvloedige CO2-uitstoot, wat minder gitzwart te maken.

Het concept is behoorlijk doelgericht. Als er teveel CO2 is, waarom wordt dat dan niet gewoon uit de lucht gehaald? Het “wassen van lucht” is bepaald niet nieuw. Varkensstallen hebben er vaak ééntje, om lucht buiten de stal niet te erg te vervuilen. Studio Roosengaarde kwam een paar jaar terug met de Smog Free Tower. Behoorlijk vaak blijft het overigens bij het filteren van lucht.

De start-up Climeworks ziet de zaken graag groot. Het bedrijf heeft de eerste CO2-verzamelaar geplaatst op een vuilverbrandingsinstallatie in Zürich (Zwitserland). Dat het apparaat uitgerekend te vinden is bij vuilverbranding, klinkt nogal ironisch. Eerst wordt er vuil verbrand, wat letterlijk zorgt voor uitstoot, om direct daarna vol schuldbewustzijn de lucht weer wat schoner te maken.

De industrieel ogende installatie haalt CO2 uit de lucht en doet dat met kleine ventilatoren. De lucht wordt verzameld in het apparaat en een sponsachtig filter zuigt de CO2 op. Na twee à drie uur zit het filter vol en sluit het apparaat zich. De temperatuur wordt opgehoogd naar 100 graden Celsius, waardoor pure CO2 overblijft.

Daar kan zowaar wat nuttigs mee worden gedaan. In Zürich krijgt een naburige kas de CO2, dat tomaten en komkommers sneller doet groeien. Verder werkt Climeworks samen met fabrikanten van bronwater en frisdrank. Om bruiswater en frisdrank te maken (prik) is CO2 nodig. Er kan ook voor worden gekozen om de pure CO2 ondergronds op te slaan.

Een CO2-verzamelaar doet hetzelfde als een boom; per jaar wordt 50 ton CO2 uit de lucht gehaald. Climeworks verwacht goede zaken te doen in de toekomst, halverwege deze eeuw hoopt het bedrijf honderdduizenden installaties verkocht te hebben. Schonere lucht, altijd goed.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Een CO2-verzamelaar doet hetzelfde als een boom; per jaar wordt 50 ton CO2 uit de lucht gehaald.”

50 ton, is dat de capaciteit van één boom, of van één zo’n installatie?

En hoeveel stoot die verbrandingsoven uit, per dag/week/jaar?

De lucht filteren lijkt leuk, maar het moet in perspectief geplaatst worden. Daarnaast zal niet uitstoten altijd meer effect hebben en waarschijnlijk zelfs makkelijker en betaalbaarder zijn.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.