eDumper
Eeuwigdurende beweging zonder dat er energie in hoeft te worden gestopt?

De mijnindustrie werkt haast zonder uitzondering met groot materieel. Als het om de dagmijnbouw gaat, worden grote voertuigen ingezet, zoals kiepwagens. Daarvoor is brandstof nodig, diesel in haast onmetelijke hoeveelheden. Maar niet altijd. Het Zwitserse eMining levert een elektrische kiepwagen en die hoeft nooit te worden opgeladen. Het lijkt even raadselachtig als onmogelijk, maar simpele logica gaat op. Als er tenminste een behoorlijk hoogteverschil wordt overbrugd, wat bijvoorbeeld het geval is bij steenwinning op en rond bergtoppen. Op de weg omhoog wordt energie gebruikt, maar wordt de daling eenmaal ingezet, dan wordt er energie teruggewonnen.

De eDumper heeft een eigen gewicht van 45 ton en een accupakket van liefst 600 kWh. Per dag wordt er 200 kilowattuur aan energie teruggewonnen. Het behoeft geen uitleg dat dit de nodige CO2-uitstoot scheelt.

Een mirakels wonder van techniek dat we evenwel niet terug zullen zien op de eerste de beste ev met elektrische aandrijving. (Via: goodnewsnetwork.org)


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dit mag wel iets duidelijker uitgelegd worden. De kiepwagen wordt op de top namelijk wel geladen met steen wat zorgt voor potentiƫle energie. Dus vol naar beneden rijden en energie terugwinnen beneden de vracht lossen en dan weer leeg naar boven rijden etc. etc.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.