Hyundai IX35
Onderzoekers van de TU Delft zijn erin geslaagd om een stopcontact als elektriciteitsuitgang te ontwerpen en te installeren op een brandstofcelauto.

In samenwerking met Accenda, Stedin, Hyundai, RDW, GasTerra en studenten van de TU Delft, de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan hebben ze gezorgd dat de zero-emission Hyundai IX35 FCEV nu een energiecentrale op wielen is. Dit is tevens een Europese primeur.

De onderzoeksgroep Future Energy Systems van professor Ad van Wijk binnen de vakgroep Process & Energy, faculteit 3mE, doet onderzoek naar verschillende geïntegreerde systeemtoepassingen van brandstofcellen, zoals in het programma Car as Power plant. Brandstofcelauto’s produceren elektriciteit, warmte en water uit waterstof. Dat kan worden gebruikt in huizen, scholen en kantoren. De omgebouwde Hyundai brandstofcelauto kan nu 10 kW vermogen leveren. Dat is genoeg om gemiddeld tien huizen te voorzien in hun elektriciteitsgebruik. Met het stopcontact zijn de innovatoren in staat om de auto elektriciteit geprogrammeerd te laten leveren aan het elektriciteitsnet of direct aan een woning, bijvoorbeeld als aanvulling op zonne- en windenergie. Deze toepassingen worden in de volgende fase onderzocht en getest.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

10 huizen op 10 k? dat is wel erg optimistisch! ik gebruik ongeveer 1500kwh/jaar en dat is vrij weinig dus: 1500/365 = 4,1 kw/dag! dus 2 huizen is een realistischer aantal.

Waantin dit. Het kost een vermogen aan energie om Waterstof te produceren, te vervoeren en op te slaan. Daarna wordt het in een auto opgeslagen.

Vervolgens gaan ze die auto gebruiken als leverancier van energie. Als ze die Stroomcentrale gebruikt hadden om die zelfde huizen direct van stroom te voorzien, zou dat velen malen goedkoper en efficiënter geweest zijn.

Hou toch op met dat stompzinnige waterstof. Het is gevaarlijk en vreselijk inefficiënt. Het slaat echt nergens op.

In plaats van afhankelijk te zijn van BigOil zijn we straks het haasje met BigH…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.