LiteFCBike
Voor de trapondersteuning die velen broodnodig achten. In plaats van een fiets alleen te voorzien van een elektromotor en een compacte accu, blijkt een fiets met een brandstofcel ook tot de mogelijkheden te behoren.

Hieraan wordt gewerkt door onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut. Het gaat om LiteFCBike, een speedpedelec die in staat is om hoge snelheden te halen. Er wordt voor gewaakt dat alle componenten van de fiets compact zijn en het gewicht niet te zeer oploopt. Er moet natuurlijk wel mee te fietsen zijn. Of een brandstofcel voor een fiets ook echt praktisch is, lijkt een logische vraag om te stellen.

Daarvoor lijkt wel te worden gezorgd. Allereerst wijkt de fiets op het oog niet al te zeer af van de gemiddelde elektrische fiets. Hoe een en ander is uitgevoerd verschilt nogal van de gemiddelde auto op waterstof. Er is bijvoorbeeld geen tank aanwezig, in plaats daarvan wordt gewerkt met twaalf metaalhybride-patronen die ruim beschikbaar zouden zijn en kunnen worden gevuld met een klein elektrolyse-apparaat. De fiets heeft twee brandstofcelstapels (fuel cell stacks) met een open kathode. Miniatuurventielen en drukverminderaars zijn ruimtebesparend.

Aan de fiets wordt sinds 2016 gewerkt. Uiteindelijk zouden fietsen van alle soorten en maten van een brandstofcel moeten kunnen worden voorzien, ook transportfietsen. Nu maar afwachten of de populariteit van waterstof toeneemt en de brandstof steeds gangbaarder wordt voor allerlei toepassingen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.