Dethleffs e.home coco
Dan hebben we het dus over elektrische auto’s met nul trekgewicht. Hoe kan daarmee een caravan worden getrokken? Door de caravan te voorzien van een eigen aandrijflijn, dat is wat Dethleffs met de e.home coco heeft gedaan.

Nederland caravanland. Dus tijdens de indian summer kan het geen kwaad om het eens over de toekomst van de caravan te hebben. Want is die toekomst er wel als er steeds meer elektrische auto’s op de weg komen? Normaal gezien kan er met een ev geen aanhanger worden getrokken. Wellicht is dit in theorie eigenlijk best mogelijk, maar in de praktijk is het rijbereik onvoldoende. Niemand is erbij gebaat als het rijbereik terugzakt tot 100 kilometer of minder. Dan is Zuid-Frankrijk ineens wel erg ver weg.

Maar de caravan is niet zomaar ten dode opgeschreven. Hoewel er in de afgelopen decennia maar weinig veranderd lijkt te zijn – een caravan is wit, uit kunststof opgetrokken, met een enigszins klassiek lichthouten interieur en goedmoedige bekledingsmotiefjes – wordt er wel degelijk nagedacht over de toekomst. In ieder geval door Dethleffs. Die fabrikant liet eerder al een elektrische camper zien, vol met zonnepanelen, en komt nu met een elektrische caravan.

Aan dat laatste is geen woord gelogen. De Dethleffs e.home coco heeft een eigen aandrijflijn. De twee wielen zijn elk voorzien van een elektromotor en er is een accupakket met een capaciteit van 80 kWh aanwezig. De kogeldruk wordt stabiel gehouden, het is mogelijk om een bepaalde waarde in te stellen. Het rijgedrag wordt nauwgezet in de gaten gehouden, afhankelijk daarvan wordt bepaald hoeveel vermogen elk wiel krijgt. Dat is uiteraard goed voor de stabiliteit en zorgt ervoor dat onverwachte bewegingen van de caravan uitblijven. Zoals gebruikelijk is bij een elektrische aandrijflijn wordt er energie teruggewonnen, bijvoorbeeld bij afdalingen. Verder zorgen ook zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd voor extra energie.

Eenmaal op de camping kan er worden geprofiteerd van een rangeerfunctie om de caravan op exact de gewenste plek terecht te krijgen. Deze caravan hoeft dus niet te worden voorzien van een mover. Wanneer de caravan bij de eigen woning is gestationeerd, in voorbereiding op de vakantie of juist na thuiskomst, dan kan het accupakket van de e.home coco worden gebruikt als thuisbatterij. Zo wordt het mogelijk om zonne-energie op te slaan.

Dethelffs is van plan om in de eerste helft van 2019 praktijktests uit te voeren, dan moeten de Alpen worden overwonnen en wordt er met de e.home coco koers gezet naar het Gardameer, in Itali├ź.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.