Biobus
Sinds deze week rijdt in Engeland een nieuwe lijnbus rond, de brandstof voor deze bus is biogas dat wordt gemaakt van voedselafval en menselijke ontlasting.

De nieuwe lijndienst rijdt van Bristol naar Bath. De bus is gemaakt door Scania en telt veertig zitplaatsen. Op een volle tank biomethaangas kan de bus driehonderd kilometer rijden. Om genoeg gas te maken voor een volle tank, is gemiddeld evenveel voedselafval en poep nodig als vijf personen in een jaar produceren. De verbrandingsmotor van de Bio-Bus is vergelijkbaar met een motor die we vinden in conventionele dieselbussen, maar deze stoot tot dertig procent minder van kooldioxide (CO2) uit.

Het gas wordt geproduceerd bij de Bristol Rioolzuiveringswerken in Avonmouth, deze zuiveringsinstallatie wordt gerund door het recycling- en energiebedrijf Geneco. Er wordt daar jaarlijks circa 75 miljoen m3 rioolwater en 35.000 ton voedselafval (voedsel dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie) verwerkt. Het voedselafval is afkomstig van huishoudens, supermarkten en voedselproducenten. Het biologische materiaal wordt met behulp van bacteriƫn vergist, waarbij methaanrijk biogas ontstaat. Dat biogas wordt verbeterd door het verwijderen van kooldioxide en het toevoegen van propaan. Vervolgens worden eventuele onzuiverheden uit het gas verwijderd, zodat de uitstoot bij verbranding vrijwel reukloos is. Het samengeperste gas wordt opgeslagen in tanks op het dak van de Bio-Bus.

Bath Bus Company, het bedrijf dat de bus laat rijden, schat dat de “poepbus” elke maand 10.000 passagiers zal vervoeren tussen Bristol Airport en Bath. Een filmpje van de bus staat op autojunk.nl.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Triest.

Nieuws: Dit is het niet.

GroenGas, daar rijdt de buurtbus hier om de hoek al jaren op. Afkomstig uit afval, mest en weet ik wat voor vergisting. Ook de gemeentewerken, de vuilniswagen, de leerlingentaxi: van alles en nog wat: ’t rijdt al jaren rond op aardgas en/of groengas.

Ennuh:
http://nos.nl/artikel/706082-je-etensresten-door-het-riool.html

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.