Queen Victoria Brougham
Wat nou, elektrische auto’s zijn van deze tijd? Deze elektrische klassiekert is recent verkocht op een veiling.

De houten koets luistert naar de naam Queen Victoria Brougham en komt uit 1905. Deze elektrische auto was gebouwd om met name korte ritjes te nemen binnen de stad. Anno 2015 is het een zeldzaamheid in zijn soort, maar rond 1900 reden er vele elektrische auto’s rond.

Fabrikanten experimenteerden destijds met elektrische auto’s door de schare kennis van fossiele brandstoffen. Men vond benzineauto’s maar stinken en ze waren langzaam en gevaarlijk. Elektrische auto’s waren stiller, praktischer, en ideaal voor de kortere ritjes. Deze elektrische auto, voluit genaamd de Woods Electric Style 214A Queen Victoria Brougham, werd gebouwd in Chicago in de Verenigde Staten. Opgericht in 1899 lag de focus van het bedrijf vooral op elektrische auto’s. Lang heeft het avontuur niet geduurd. in 1918 werd het bedrijf gesloten.

Het interieur

Dit specifieke model is nog maar de enige op de wereld die momenteel in omloop is. Volledig gerestaureerd en voorzien van moderne batterijen is de auto nog steeds rijdende. Met een topsnelheid van 48 km/u is deze Amerikaan ook zeker niet de langzaamste in zijn klasse.

De Queen Victoria Brougham werd onlangs geveild in Denemarken voor een bedrag van omgerekend 84.500 euro. 5 jaar geleden op een andere veiling kocht de vorige eigenaar de elektrische klassieker voor bijna 69.000 euro. Een goede winstpakker dus.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.