Na een afwezigheid van ruim 70 jaar is Detroit Electric, de innovatieve fabrikant van elektrische auto’s, weer teruggekeerd naar Detroit. Ze hebben inmiddels een eerste teaser vrijgegeven van hun nieuwe model.

De wedergeboorte van het originele, elektrische automerk gaat gepaard met de ingebruikname van het hoofdkantoor van Detroit Electric op de 18e verdieping van het iconische Fisher Building, dat in downtown Detroit staat. Don Graunstadt, CEO, North America Operations van Detroit Electric, heeft onlangs een langdurig huurcontract ondertekend. De fabriek in Michigan, waar de productie van de puur elektrische sportwagen zal plaatsvinden, is ook al bepaald. De productie zal in augustus een aanvang nemen. De fabriek zal een jaarlijkse capaciteit van 2.500 sportwagens hebben. Detroit Electric verwacht de komende 12 maanden ruim 180 verkoop- en productiemedewerkers in dienst te zullen nemen.

Na een periode van vijf jaar van onafgebroken research en ontwikkeling zal het eerste model, dat het beroemde Detroit Electric logo zal dragen, een tweepersoons sportwagen in gelimiteerde productie zijn. Dankzij de fraaie vormgeving, de prestaties, de handlingkarakteristieken en een indrukwekkende actieradius, zal deze nieuwe sportwagen voor veel opzien zorgen. Hij zal komende maand in Detroit worden onthuld, gevolgd door een wereldwijde publieksintroductie op 20 april tijdens de Shanghai Motor Show in China. De autoshow zal tevens het platform zijn voor Detroit Electric om een opzienbarende aankondiging te doen over een belangrijk samenwerkingsverband met een wereldwijde autoproducent.

De nieuwe met de hand gebouwde Detroit Electric sportwagen zal eind augustus 2013 ook op een aantal belangrijke markten in Europa leverbaar worden, als voorloper van een uitgebreide familie van volledig elektrische auto’s, waaronder twee high-performance modellen die eind 2014 in productie zullen gaan.

“We zijn trots om de vierde autoproducent te worden waarvan de oorsprong in Detroit ligt. En de eerste die in Michigan een puur elektrische sportwagen zal produceren,” zegt Mr. Graunstadt. “We zijn vastbesloten om ons deel voor onze rekening te nemen van de grote ‘revival’ van Detroit door middel van innovatie, entrepreneurschap en toewijding. Wij noemen dat ‘Detroit 2.0′. Onze investeerders en het management team zijn de staat Michigan dankbaar voor de steun waardoor Detroit Electric in staat is het erfgoed voort te zetten dat vele jaren geleden in Michigan begon.”

Detroit kan worden beschouwd als het thuis van de elektrische auto. Vroeg in de vorige eeuw was de industrie van elektrische auto’s in Detroit in volle bloei en een bedrijf met de naam Detroit Electric stond daarin centraal. Het vernieuwde en verkocht meer elektrische auto’s dan welke andere producent ook. In 1912 waren er talloze Amerikaanse fabrikanten van elektrische auto’s, waarvan Detroit Electric zowel de marktleider als de meest vruchtbare was. Er werden zo’n 13.000 auto’s geproduceerd, een wereldrecord voor de twintigste eeuw. Tot de bekende klanten behoorden Thomas Edison, Mamie Eisenhower, John D. Rockerfeller Jr. en Clara Ford, de vrouw van Henry Ford.

Het merk werd in 2008 nieuw leven ingeblazen door Albert Lam, voormalig Group CEO van de Lotus Engineering Group en Executive Director van Lotus Cars in Engeland. Zijn visie was een elektrische auto te produceren die een verfijnde vormgeving, innovatieve technologie, een superieur weggedrag en uitzonderlijke prestaties zou combineren. Om een duurzame groei veilig te stellen past Detroit Electric een ‘asset light’ business model toe, te vergelijken met merken als Apple en Nike, met de focus op het investeren in R&D en marketing. De teaser doet denken aan de Lotus Elise, de koplampen en spiegels lijken er in ieder geval veel op. Ook van voren is de auto vergelijkbaar, alleen de motorkap lijkt wat aangepast.

Albert Lam voegt toe, “Ik ben erg gelukkig om te kunnen werken met een groep van zeer getalenteerde engineers om iets echt speciaals te creĆ«ren. Deze nieuwe sportwagen zal ons in staat stellen de wereld te laten zien dat wij de capaciteit hebben een opwindend en innovatief product te bouwen. Dit DNA zal worden doorgevoerd naar onze toekomstige sedans; al onze auto’s zullen veel rijplezier geven en in hun klasse uitzonderlijke prestaties leveren.”

Het Nederlandse bedrijf ECE (Electric Cars Europe) uit Lochem maakt deel uit van Detroit Electric. Bij Electric Cars Europe (ECE) draait het allemaal om duurzaamheid. Vanuit deze gedachte werkt ECE als producent van technisch hoogwaardige elektrische auto’s. ECE heeft veel expertise en ervaring op het gebied van elektrische auto’s en is de grootste Nederlandse producent van elektrische personenvoertuigen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.