Groen doen
De economie in Nederland gaat als een speer, maar dat heeft ook nadelen. Het energieverbruik stijgt zo hard dat het aandeel nieuwe duurzaam opgewekte energie te laag blijft om de klimaatdoelstellingen te halen. Hoog tijd dus voor jouw goede ideeën om daar verandering in te brengen.

Om meer energie te besparen zijn dringend meer energiebesparende producten en diensten nodig. Om wat extra motivatie te genereren, zodat we deze producten en diensten daadwerkelijk gaan creëren, looft Stichting DOEN ten tweede male een geldprijs uit voor de bolleboos (m/v) die op de proppen komt met het meest kansrijke product of idee voor energiebesparing. De winnaar krijgt een mooi afgeronde 100.000 Euro om zijn product of dienst verder te ontwikkelen.

Vorig jaar gingen de nerds van Nerdalize met de hoogste eer en het geld strijken. Nerdalize is een bedrijf dat rekencapaciteit aanbiedt in de wolken cloud. Cloud-servers geven veel warmte af en Nerdalize heeft bedacht dat die servers tegelijkertijd als een verwarmingselement in huizen kunnen dienen. Ze noemen dit de ‘CloudBox’. Inmiddels hebben tests laten zien dat de CloudBox inderdaad een flinke besparing op energie met zich meebrengt. Per huishouden wordt er zo’n drie ton CO2-uitstoot bespaard. Het bedrijfje is inmiddels op weg om de CloudBox begin 2018 op de markt te brengen. Mede-oprichter Florian Schneider neemt dit jaar plaats in de jury om te bepalen wie zijn opvolger wordt.

Volgens Anneke Sipkens, algemeen directeur van van Stichting DOEN, helpt het winnen van de prijs ook om andere investeerders warm te maken om in een idee/bedrijf te investeren. Dat is volgens haar nodig om goede ideeën productierijp te maken en dus ook de consument te bereiken. De aarde is echter nog niet genoeg opgewarmd om die consument warm te maken voor energiebesparingen. Daarom is een lange adem (lees: voldoende financiële armslag) nodig om producten succesvol op de markt te kunnen brengen. Stichting DOEN wil daar een bijdrage aan leveren zodat het proces van vergroening zo snel mogelijk verloopt.

Hoe doe je mee?
Dus je loopt rond met een puik idee en hebt wel trek in een tonnetje aan startkapitaal? Dan kan je je vanaf vandaag inschrijven op www.doenenergiestopper.nl. Tot 27 november mag je je business concept inleveren. De jury selecteert vervolgens de vijf beste inzendingen voor een keiharde finale. Twee maanden lang kunnen de vijf geselecteerde partijen werken aan hun idee met behulp van professionele begeleiding. 15 maart 2018 is de dag des oordeels, waarop de jury de winnaar van de ton bekend zal maken. Ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton…


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De combinatie van ’ton’ in de titel en de foto vind ik zeer gevat.

GroenLinks uit de politiek. Scheeld een hoop verspilde energie

Sorry ben niet zo goed in strijken, bij mij is het meer het reorganiseren van vouwen en kreukels.

Groen7 indeed. Geen advertorial voor AutoBlog lijkt mij? Of wordt hier schaamteloos geplugged?

Anyhoe: met een ton koop ik 2 dingen: heel veel zonnepanelen, een klein schuurtje waar ze op kunnen liggen en een Opel Ampera-E. Goed plan? Kom maar door!

@postzegel: artikel zeker niet gelezen?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.