Den Haag bouwt afvalbrengstation met afval
Afvalception?

Juli 2016 begon de bouw van dit afvalbrengstation te Den Haag. Het gelikte uiterlijk doet wellicht anders vermoeden, maar deze faciliteit is voor een aanzienlijk deel opgebouwd uit staalresten die afkomstig zijn uit onder meer de auto-industrie. Op deze manier wil de gemeente laten zien dat je van gebruikte materialen prima nieuwe dingen kunt bouwen.

Het project kwam tot stand in samenwerking met Wessel Van Geffen Architecten, de designers van Superuse Studios en aannemer Van Boekel Zeeland. Het staal is (duidelijk zichtbaar) gebruikt voor de gevel van het pand. Kan niet missen dus! Voor deze gevel zijn contourplaten gebruikt die voor de gelegenheid werden verzinkt. Door die behandeling houden de platen het langer uit.

Er is echter ook aan geluidsisolatie gedacht, want het gebouw staat in een woonwijk. Achter de contourplaten is een tweede laag gebouwd met hergebruikte sandwichpanelen. Die zorgen er samen met oude glasstroken uit gesloopte gebouwen voor dat het geluidsniveau voor omwonenden binnen de perken blijft.

Verder gaat het om een duurzaam project, getuige het groene dak. Bovendien wordt regenwater opgevangen dat wordt gebruikt voor de sanitaire voorzieningen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuk project en ziet er nog aardig uit ook. Maar dit is natuurlijk vooral symbolisch. Staal is namelijk bij uitstek een materiaal dat zich makkelijk laat recyclen. Sterker nog, 90% van de materialen in een auto worden gerecycled (meen ik ooit ergens te hebben gelezen). Duurzaamheid in de bouw zit denk ik letterlijk in het woord duurzaam verborgen. Zorg dat een gebouw op verschillende manieren kan worden gebruikt (wonen, kantoor, industrie, zorg). Zo kun je makkelijk van functie wisselen wanneer dat nodig is. En zo kan een gebouw langer blijven staan en hoeft het niet te worden gesloopt. Met alle respect voor dit ontwerp: Maar ik vermoed dat het niet snel als woonruimte gaat worden ingezet.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.