Formula Zero
Het Formula Zero Team Delft is van plan het elektrische ronderecord van Tesla te verbreken op Circuit Park Zandvoort met hun waterstof-elektrische Forze VI.

De poging zal plaats vinden op maandag 16 november. Het record staat momenteel op 2.10.90 min, gereden met een Tesla Roadster in 2012. Het Formula Zero team denkt hier met hun waterstof-elektrische Forze VI onder te kunnen duiken. Met de ontwikkeling van waterstofracewagens wil Formula Zero de potentie van waterstof als brandstof onderstrepen.

“We hebben goede hoop dat de Forze VI daar onder kan”, zegt teamleider Rick Everaert. “We hebben een aantal testsessies gehad en we komen dicht in de buurt”. Forze VI is een waterstofracewagen: de aandrijving is elektrisch, maar de raceauto wekt de elektriciteit aan boord zelf op door waterstofgas in een brandstofcel om te zetten. Het grote voordeel daarvan is dat je geen batterijen hoeft op te laden, zoals bij een batterij-elektrische auto. Waterstofgas tanken duurt net zo lang als benzine tanken, dus is de actieradius groter dan gangbare elektrische auto’s.

In de brandstofcel van de waterstofracewagen reageren waterstof en zuurstof met elkaar. De brandstofcel zet de gassen om in water en elektriciteit, met een relatief hoog rendement (60%). Met deze elektriciteit worden vervolgens de elektromotoren in de auto aangedreven. De elektromotoren hebben een vermogen van 190 kW of 260 pk waarmee de auto een topsnelheid van 210 km/h bereikt.

Eerder reed de Forze VI al een waterstof ronderecord op de Nürburgring Nordschleife in Duitsland, met oud Formule 1 coureur Jan Lammers aan het stuur. Hij reed de Nordschleife in een tijd van 10:43 minuten, de snelste ronde voor waterstof aangedreven auto’s gereden op dit circuit.

Het Formula Zero Team Delft houdt zich al sinds 2008 bezig met het ontwikkelen van waterstoftechnologie. De komende jaren wil het team de strijd aan gaan met racewagens met een verbrandingsmotor, met als eerstvolgende doel het winnen van de sport klasse van de Supercar Challenge op de Gamma Racing Day 2016.


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.