De Venturi VBB-3 zet een nieuw snelheidsrecord voor EV's
Ondanks zeer lastige omstandigheden op de zoutvlaktes van Bonneville, slaagden Venturi en de Ohio State University erin om forse snelheden te halen.

Het record van de Venturi VBB-2.5 werd echter niet verbroken. Die elektrische auto met 700 pk reed zich eerder naar een topsnelheid van 307 mph, omgerekend 495 km/u. De omstandigheden waaronder de VBB-3 werd losgelaten waren dermate lastig, dat verbetering van dat record er ondanks een monsterlijk vermogen van 3.000 pk er niet in zat.

Toch slaagde rijder Roger Schroer erin om over één mijl een gemiddelde snelheid neer te zetten van ruim 240 mph, oftewel 386,8 km/u. Volgens Schroer waren de omstandigheden lastiger dan hij ze ooit in Bonneville had meegemaakt. Hevige regenval had het anders strakke parcours veranderd in hobbelige bak vol papperig zout met hier en daar een modderpoel. De tractie was dan ook niet om over naar huis te schrijven, laat staan de rechtuitstabiliteit.

Bovendien was de baan met een lengte van 10 mijl korter dan de geplande 12 mijl, wat ook niet meehielp met het neerzetten van een nieuwe recordsnelheid. Na het neerzetten van het record was een tweede poging onmogelijk, daar één van de koelsystemen was doorboord. Met al die tegenslagen in het achterhoofd is het dus des te knapper dat Venturi alsnog een record heeft weten neer te zetten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.