Op de bakermat van recordtijden is het gezoem van elektrische auto’s nog maar weinig te horen. Dit gaat de komende jaren veranderen, daarover bestaat geen twijfel. Maar er zijn nu al verschillende EV’s geweest die zeer nette tijden hebben neergezet op de Nürburgring. Groen7 zet ze hier op een rijtje.

Zelfs de FIA ziet brood in elektrische race-auto’s en heeft al aangekondigd dat er in 2013 een aparte raceklasse komt voor EV’s. Daarover is nu nog niet veel bekend, maar het is een teken aan de wand voor de opkomst van de e-racer. Deze lijst met ‘Ringtijden zal hoogstwaarschijnlijk zeer snel geüpdate kunnen worden nu steeds meer merken met EV’s daarvan afgeleide raceversie op de markt komen.

4. Mini E racer – 9:52

In mei 2010 stuurde MINI een elektrische raceversie de Groen Hel op om zo snel mogelijk het 20,8 kilometer lange parcours af te leggen. Destijds was het de snelste EV die officieel werd geklokt op de Nürburgring, maar met een tijd van 9:52 was zelfs een standaard Opel Zafira OPC bijna een minuut sneller. Een video van het rondje ‘Ring is op autojunk te bekijken

3. Peugeot EX1 – 9:01

Met 340 pk uit twee elektromotoren wist Peugeot het ‘Ring-record voor elektrische auto’s weer uit handen van MINI te vissen. De futuristische EX1-concept beschikt over twee elektromotoren en wist in mei van dit jaar 50 seconden van de MINI E-tijd af te snoepen.

2. Electric RaceAbout – 8:42

Het Finse RaceAbout deed onlangs nog een poging naar het record, en dacht dat ook even daadwerkelijk in handen te hebben. Hun elektrische conceptauto van de Helsinki Metropolia Universiteit gooide zijn 400 pk in de strijd -verdeeld over vier e-motoren- en klokte een tijd van 8:42,72. Dichtbij, maar net niet dichtbij genoeg.

1. Toyota TMG EV P001 – 7:47

Toyota heeft flink wat in het werk gezet om bij Toyota Motorsport GmbH deze auto ontwikkeld te krijgen. Naast het lage gewicht van 970 kg heeft de racer een elektromotor aan boord die goed is voor 375 pk en een immens koppel van 800 Nm. De topsnelheid ligt op 260 km/u, al met al goed genoeg om een ‘Ringtijd van 7 minuten en 47 seconden te klokken. Voorlopig zullen zij het record dus nog wel even in handen hebben. Een video van de recordpoging staat hier.


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

leuk… maar die Toyota was toch gewoon een Radical met eigen aandrijflijn ofzo? Ook weer niet zo veel aan ontwikkeld volgens mij :S

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.