Opel heeft de nieuwe Zafira uitgerust met een CNG-systeem, wat inhoudt dat er een flinke aardgas-tank in de auto is gemonteerd. En op één tank gas kom je 530 km ver.

De Zafira Tourer 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) Turbo ecoFLEX beschikt over 110 kW/150 pk en 210 Nm aan koppel, wat zich vertaalt in een topsnelheid van 200 km/u. De auto neemt genoegen met 4,7 kilogram (7,2 m3) aardgas per 100 kilometer over de gemengde cyclus, wat een vooruitgang van minstens 6% is ten opzichte van het vorige Zafira CNG-model. De CO2-uitstoot werd teruggedrongen tot 129 g/km (voorheen 139 g/km), waardoor de Euro 5-norm wordt gehaald. De 1.6 CNG-uitvoering kan ook op groen gas of een mengeling van groen (bio)gas en aardgas rijden. Wanneer hij op 100% biogas rijdt, is de koolstofuitstoot haast nihil. Het CNG-rijbereik van de zevenzitter ging er met zo’n 25% op vooruit ten opzichte van zijn voorganger.

De prijzen van de Zafira Tourer met CNG-aandrijving, die ondertussen al besteld kan worden, beginnen bij 31.895 euro. CNG-voertuigen zoals de nieuwe Zafira Tourer bieden beduidend lagere kosten dan hun evenknieën op benzine. In Nederland is groen gas/aardgas bijvoorbeeld fors (ongeveer 50%) goedkoper dan benzine. Tevens neemt het aantal tankstations waar deze brandstof getankt kan worden snel toe. Op dit moment kan het al op meer dan 50 plekken in het land en dat aantal stijgt gestaag.

Sinds de lancering van het eerste CNG-model in 2001 heeft Opel meer dan 70.000 voertuigen op CNG verkocht in Europa, waaronder de Zafira, de Astra Sports Tourer en de Combo. Meer dan twee derde van de totale CNG-verkoop is voor rekening van de Zafira. Dat maakt de Zafira de onbetwiste bestseller en vlaggenschip van het CNG-aanbod van Opel. Opel heeft de afgelopen jaren steeds een top 3-plaats gehandhaafd wat de totale Europese verkoop in het CNG-segment betreft.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.