Wist u dat: de eerste Model-T van Henry Ford gebouwd is van hennep. Tevens liep de motor op hennep! Op zijn landgoed werd hij destijds zelfs gefotografeerd bij zijn eigen hennepvelden. We geven een stukje historie..

De betreffende Ford Model-T had panelen van hennep, 10 keer sterker dan staal, zo schreef Popular Mechanics in 1941. Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor, ontwierp destijds de motor zodat deze ook op plantaardige oliën zoals hennep kon rijden. Henry Ford gebruikte hennep dus neit alleen om auto’s te bouwen, maar ook om ze te voeden. Hij veronderstelde dat biobrandstof/alcohol de meest belangrijke brandstof zou worden: “There’s enough alcohol in one year’s yeild of an acre of potatoes to drive the machinery necessary to cultivate the fields for one hundred years.”

Helaas werd benzine de meest belangrijke brandstof voor auto’s. Dat terwijl hennep van grens tot grens in Amerika kan groeien, dus tekorten zouden onwaarschijnlijk zijn. Daarnaast zijn er diverse andere voordelen:
– hennep is natuurlijk hernieuwbaar;
– telen/oogsten van hennep heeft veel minder gevolgen voor het milieu dan olie boren;
– hennep is biologisch afbreekbaar, het “lekken” zorgt niet voor een natuurramp;
– hennep brandstof geeft geen luchtvervuiling/vergiftiging;
– andere schadelijke emissies, zoals koolmonoxide en koolwaterstoffen, zijn minimaal;
– hennep brandstof is niet giftig en kan slechts een lichte huidirritatie geven.

Oviergens wordt er tegenwoordig weer geexperimeteerd met hennep. Het Nederlandse bedrijf HempFlax in Oude Pekela heeft namelijk opdracht van Mercedes Benz gekregen om dashboards, hoedenplanken en deurpanelen te maken op basis van hennep. En op Autoblog schref men ooit over de Motive Kestrel: een elektrocar van hennep.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Als men op grote schaal hennep zou gaan verbouwen, dan gaat dit te koste van landbouwgrond voor voedsel. Ik denk dat hier een heel complex rekensommetje voor slimme koppen te vinden is.

Hoi Ad,

Het mooie van hennep is onder andere:
– hennep groeit ook waar geen voedsel verbouwd kan worden (bijv. te arm/nat/droog/heet, vervuilde grond/radio-actieve grond), er hoeft dus geen voedselareaal verloren te gaan;

– hennep reinigt tijdens de groei de grond en maakt haar gezonder. De wortels maken de grond mooi los, het dichte bladerdak zorgt voor een betere vochthuishouding in de grond en de plant verwerkt en verwijdert chemische verontreiniging en zelfs radioactiviteit uit de grond. Zo kan grond die nu ongeschikt is voor de teelt van voedsel, door hennepteelt weer geschikt gemaakt worden;

– hennep heeft zelf nauwelijks of geen irrigatie, kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig en is uitstekend geschikt als wisselgewas;

– hennepzaad als mensenvoedsel is zo passend, compleet en eiwitrijk, dat je de grootschalige vleesproductie drastisch zou kunnen reduceren waardoor het potentieel aan landbouwgrond nog verder zou toenemen;

– Het gaat niet alleen om de auto-industrie. ALLES wat we nu uit bomen, katoen of olie maken, kan ook uit hennep worden gemaakt (dus bijv. kleding, papier, plastic en kunststof, brandstof, verf, isolatie, bouwmateriaal etcetcetc). Het enige verschil is dat de eindproducten van betere kwaliteit én veel beter voor het milieu zijn. De milieuschade van ontbossing, olie(producten) en de uiterst vervuilende katoenbouw hadden we ons gemakkelijk kunnen besparen.

Ja, de tegenwoordig zo verguisde hennepplant is toch echt al duizenden jaren iets heel bijzonders…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.