Goed nieuws voor de early adopters van de Fisker Karma, de elektrische luxesedan uit Californië. Dealer Kroymans heeft de eerste 12 exemplaren in ontvangst mogen nemen, eind volgende week worden de eerste klantenauto’s afgeleverd.

Nieuwkomer in autoland Fisker Automotive, het geesteskind van ontwerper Henrik Fisker en zijn collega Bernhard Koehler, wist binnen vier jaar het eerste model Karma van puur prototype naar productieauto te brengen. Hier en daar liep de auto enige vertraging op, maar nu staat hij er dan toch (en viel laatst meteen al in de prijzen). De Fisker Karma EVer (Electric Vehicle with Extended Range) is een elektrisch aangedreven sportsedan met 400 pk en een goede 1.300 Nm aan koppel, die tot 83 km uitsluitend op zijn accu’s kan afleggen waarna een range extender -2 liter viercilinder met 260 pk van GM- een generator aandrijft die de accu’s bijlaadt.

De in Finland geproduceerde Karma kan in 6.3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u sprinten en een top bereiken van 200 km/u. Uit een TÜV-test blijkt dat hij een gecombineerde uitstoot van 51 g CO2/km heeft, een gecombineerd verbruik van 2.1 l/100 km en wanneer de range extender voor langere tijd moet bijspringen, 9.2 liter per 100 km verbruikt.

De prijs van de Karma begint bij €85.500 (excl. BTW) voor de EcoStandard. Daarboven bevindt zich de EcoSport-uitvoering met leder en alle denkbare uitrusting, deze mag weg voor €111.265 (inclusief BTW). Het topmodel is de EcoChic met nog meer interieur opties, waaronder een Rescued Walnut Burl-houtafwerking en Tri-Tone stofbekleding van zeldzaam bamboe viscose. De Nerderlandse prijs voor deze uitvoering is 117.215 euro.

Wat brengt 2012 voor Fisker?
In Nederland zijn er al ongeveer honderd orders voor de Karma binnen, die in 2012 zullen worden uitgeleverd. In Californië zit men echter niet stil en hopen ze medio volgend jaar de Surf te lanceren. Een Shooting Break die het kofferruimte-probleem van de Karma moet tackelen. Verder staat er voor 2012 een kleiner model gepland, die vermoedelijk zal worden omgedoopt tot Nina en zich qua prijs moet verhouden met een aangeklede 3 Serie. Dan zijn er ook nog de geruchten over een SUV-achtige Crossover, maar dit model zou vooralsnog onderaan het lijstje staan qua prioriteiten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Het is toch echt een gaaf ding hoor! En 100 stuks is niet slecht…

Wat een saaie kleuren op de Fiskers. Dat wit is wel mooi, maar doe mij maar blauw.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.