Urban Supercar
In europa kenen we maar enkele volledig elektrische modellen, maar in China wemelt het van de kleine fabrikanten die de ene na de andere EV de markt op slingeren. We nemen het knip- en plakwerk van Lishidedidong onder de loep.

De Chinese automarkt is voor ons Westerlingen grotendeels onbekend terrein. Wordt hier de markt gedomineerd door grote fabrikanten met gebruiksvriendelijke en meertalige websites, in China zijn er tientallen zo niet honderden fabriekjes die op kleine schaal hun eigen auto’s bouwen. Soms eigen ontwerpen, maar ook vaak schaamteloze kopieën van Westerse auto’s. En daar zitten een hoop elektrische auto’s bij.

Lishidedidong is een fabriek die zich richt op elektrische auto’s, driewielers en invalidewagentjes en is gevestigd in Yangzhou, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Shanghai. Volgens hun website bestaan het bedrijf pas sinds 2012, toen het werd opgericht met een startkapitaal van zo’n 7,5 miljoen euro. Kijken we naar de afwerking en de originaliteit van de ontwerpen, dan hebben we ook het vermoeden dat de fabrikant wat minder geld steekt in de ontwikkeling van haar voertuigen.

Lishidedidong City Elf
City Elf
De City Elf is een typisch Chinese auto: klein en waarschijnlijk spotgoedkoop. Het mag dan een elektrische auto zijn, de 48v-techniek lijkt weinig vooruitstrevend. Het karretje weegt 386 kilo en haalt een topsnelheid van 30 km/u.

Lishidedidong Little Princes

Iets groter en zwaarder (400kg) dan de City Elf en met naar het lijkt een iets krachtigere aandrijflijn. De topsnelheid bedraagt 35 km/u en op een volle accu kom je zo’n 100 kilometer ver.

Lishidedidong Urban Supercar
Urban Supercar
Urban Supercar, dat belooft wat. En zijn overduidelijk op de Lamborghini Aventador geïnspireerde looks doen de verwachtingen nog sterker stijgen. Goed, een bereik van 150 kilometer is lang niet slecht, maar een topsnelheid van 80 km/u is toch niet helemaal wat je verwacht van een urban supercar. Dat heeft wellicht ook te maken met het relatief hoge gewicht van de auto: 1200 kilo.

Lishidedidong Urban Ben Di
Urban Ben Di
Kun je de Urban Supercar nog een ‘eigen interpretatie’ noemen van een bij ons bekende auto, de Urban Ben Di is een regelrechte kopie van de Suzuki Alto. Vinden we de 1.0 liter driecilinder uit de Alto al geen strepentrekker, deze Urban Ben Di is met zijn 48V-aandrijflijn niet sneller dan een brommer.

Lishidedidong Urban Pearl
Urban Pearl
Dat het ook iets origineler kan, bewijst Lishidedidong met de Urban Pearl, zo ver wij weten geen directe kopie van een bestaande auto. Best een geinig wagentje om te zien eigenlijk! Ook dit model moet het doen met een topsnelheid van 50 km/u, een auto specifiek voor in de stad dus.

Chinese Spark?!
Het volgende project van Lishidedidong wordt zeer waarschijnlijk een directe kopie van de Chevrolet Spark. Op haar website toont de Chinese fabrikant namelijk foto’s van de Spark waar een andere logo op is gephotoshopt, maar voor zover wij weten heeft General Motors geen enkele relatie met Lishidedidong. In de tekst spreekt de fabrikant over een topsnelheid van 50 km/u en we hebben dan ook sterk het vermoeden dat ze een aan de Spark gelijkende carrosserie op het onderstel van de Urban Pearl gaan hangen.
Chevrolet of toch...?


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Urban Ben Di is geen rechtstreekse kopie van de Alto. Het is een Changan BenBen – die idd wel heel veel weg heeft van een Alto – die een elektrische motor heeft gekregen. Gebeurd ook wel veel bij zo’n bedrijfjes. En de grote constructeurs laten dat met plezier toe.

Misschien dat de plannen met de Chevy Spark dezelfde zijn. Maar kopiëren gaan ze hem niet doen, daar hebben ze de capaciteiten niet voor…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.