Het aantal elektrische auto’s dat momenteel verkrijgbaar is, is nog niet groot, maar wel stijgende. We zetten de opties per segment op een rijtje.

Kleine passagiersauto uit het segment A/B

In deze categorie vinden we onder andere de Mitsubishi iMiEV, de Peugeot iOn en de Citroën C-Zero.

Grotere passagiersauto uit het segment C/D

Voor degene met een gezin of behoefte aan iets meer ruimte is er in dit segment het een en ander te shoppen. Veruit de bekendste is de Nissan LEAF, maar we noemen ook de Opel Ampera (hoewel die een beetje vals speelt met zijn range-extender), en de Renault Fluence Z.E. (met een lease-acupakket, leverbaar vanaf december 2011). Vanaf 2012 zal de Toyota Prius plug-in hybrid zich bij dit rijtje voegen.

Compacte Bestelwagens

Ook gebruikers van bedrijfswagens met een groen hart hebben sinds kort de keuze om emissievrij te rijden: onder andere met de Citroën Berlingo, de Peugeot Partner (beiden ontwikkeld i.s.m. elektrisch recordhouder Venturi en duurder dan 40.000 euro) en de Fiat Fiorino (i.s.m. Micro-vett). Het Franse trio wordt compleet met de Renault Kangoo Z.E., die vanaf medio november 2011 leverbaar is.

Sportieve auto’s

De oervader van de sportieve EV is toch wel Tesla. Hun eerste model was de Roadster, die al een update kreeg, en momenteel reeds uit productie is. Hij zal plaats maken voor de Model S, een vierdeurs sedan, die vanaf 2012 op de markt moet zijn. De Fisker Karma (evenals de Opel Ampera met een range extender uitgevoerd) is sinds kort verkrijgbaar. Door zijn krachtige range extender valt deze auto qua CO2-uitstoot niet in het 0%-bijtellingstarief (zoals de Ampera), maar in het 14%-bijtellingstarief.

Naast deze nog redelijk karige lijst is er een enorme vloot aan conceptmodellen, waarvan een deel in de nabije toekomst (in min of meer gewijzigde vorm) in productie moet gaan. Wij noemen onder andere de Audi R8 e-tron.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een paar reviews zou niet slecht zijn. Gaat Groen7 dat doen, testritjes met video en zo?

@Esprit_de_Flandre: Ja, er komt binnenkort een eerste rijtest aan. Voorproefje: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=292881087397227

@aldous: Euhm… En komt er ook nog iets spannender dan een smart? Een smart is een stuk speelgoed, altijd al geweest. Het moet niet per se een Tesla te zijn, maar ik ben toch meer geïnteresseerd hoe een auto als de Leaf, Volt of het Mitsu-PSA trio zich gedraagt…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.