Audi is bezig met “e-sound” en noemt dat akoestische innovatie. Het Duitse merk ontwikkelt nieuw geluiden als handtekeningen voor de toekomstige e-tron-modellen. Een besturingseenheid genereert het geluid op basis van signalen van de auto, een luidspreker zendt het geluid vervolgens uit.

Audi is naar eigen zeggen al drie jaar bezig om een geluid te ontwikkelen voor een aantal elektrische varianten, zoals de R8 E-tron.

De toekomstige Audi e-tron modellen zullen de mogelijkheid hebben om lange afstanden te rijden met vrijwel stille elektromotoren. Om ervoor te zorgen dat voetgangers in stedelijke omgevingen hen kunnen horen, heeft het merk een synthetische oplossing ontworpen: Audi e-sound. Het merk wil immers net als andere fabrikanten geen geruisloze EV’s de weg op sturen, maar ze een geluidje meegeven waardoor ze toch opvallen in het verkeer.

Bij snelheden boven de 30 km per uur is de e-sound niet nodig, omdat de banden dan zorgen voor genoeg lawaai. Bij de Audi R8 e-tron klinkt het als een gecultiveerd grommen. In tegenstelling tot een brullende V8 lijkt het e-sound vooral heel puur en genuanceerd. De R8 e-tron klinkt zeker als een sportwagen, maar tegelijk zeer futuristisch.

Audi heeft een video vrijgegeven waarin wordt uitgelegd hoe deze vorm van ‘sound engineering’ in zijn werk gaat. Ook is te horen welk geluid de R8 E-tron zal krijgen. Bekijk de film op Autojunk.nl.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.