Detroit Electric SP-01
Detroit Electric is honderd jaar later terug met een nieuwe, puur elektrisch aangedreven sportwagen. Een ervaren team zal een complete lijn van krachtige, volledig elektrische voertuigen gaan ontwikkelen in een nieuwe productiefaciliteit.

Het eerste model van het merk, de lichtgewicht, gelimiteerde sportwagen SP:01, is ’s werelds snelste in serie geproduceerde elektrisch aangedreven auto op het moment dat deze later dit jaar in Europa en Azië te koop zal zijn.

Nadat Detroit Electric begin vorig jaar een tipje van de sluier oplichtte van de SP:01, is er de afgelopen periode fors geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de auto. Er zijn bijvoorbeeld flinke wijzigingen aan de aerodynamische eigenschappen gedaan en de kwaliteit en het comfort van het interieur zijn verder geperfectioneerd. De elektrische sportwagen ondergaat momenteel de laatste praktijktests en het definitieve design van het model zal de komende weken worden onthuld.

De SP:01 zal in elk geval een nieuwe standaard zetten op het gebied van rijeigenschappen en prestaties in het segment van elektrisch aangedreven auto’s. De krachtige elektromotor maakt een topsnelheid van 155 mijl per uur (249 km/u) mogelijk en de acceleratie van 0 tot 60 mijl vergt slechts 3,7 seconden. De auto’s zullen worden geproduceerd in een nieuwe productiefaciliteit van Detroit Electric in Leamington Spa, UK. De komende periode wordt daar nieuw personeel aangetrokken om in het eerste kwartaal van 2015 op zo’n 80 medewerkers uit te komen.

Houten
Detroit Electric heeft geïnvesteerd in een nieuw hoofdkantoor voor Europa, Azië en het Midden-Oosten. Dit staat in het Nederlandse Houten en biedt ruimte aan een nieuw team verantwoordelijk voor de verkoopactiviteiten, marketing en customer service van het merk.

Detroit Electric HQ Houten

Het wereldwijde hoofdkantoor van Detroit Electric is gevestigd op de 18e verdieping van het Fisher Building in Detroit, USA. Dit kantoor wordt het financiële centrum van het merk en de plek waarvandaan de verkoopactiviteiten voor Noord- en Zuid-Amerika gecoördineerd worden. Bovendien ligt daar de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de ontwikkeling en uiteindelijk de productie van nieuwe Detroit Electric-modellen.

“We zijn natuurlijk bijzonder opgetogen dat we nog maar een paar weken verwijderd zijn van de daadwerkelijke introductie van Detroit Electrics eerste en volledig elektrisch aangedreven sportwagen,” aldus Albert Lam, CEO van Detroit Electric. “Door de nieuwe productiefaciliteit in het Verenigd Koninkrijk, een fantastisch EMEA-hoofdkantoor in Nederland en plannen om auto’s te gaan ontwikkelen en bouwen in de VS zal de wereld spoedig kennismaken met onze lijn opwindende en innovatieve voertuigen met puur elektrische prestaties.”

Lam vervolgt: “In eerste instantie had Detroit onze voorkeur als productieplaats. Echter het proces rond de regelgeving om de SP:01 in de VS te mogen bouwen en verkopen heeft langer geduurd dan we verwacht hadden. Daarom hebben we er alsnog voor gekozen om de auto in Europa te gaan produceren zodat we deze toch in lijn met onze planning op de markt kunnen brengen. Uiteraard breiden we ons team op het hoofdkantoor in Detroit verder uit en zullen onze investeringen en nieuwe banen de economie in die omgeving in de nabije toekomst een impuls geven.”

Meer modellen
De SP:01 is de voorbode van een uitgebreide en diverse familie van volledig elektrische productieauto’s, waaronder een 2+2 supercar en een sedanmodel dat zal worden ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in een nieuw te bouwen fabriek in Michigan.

“We zijn bewaarders van een iconisch automerk, en hebben daarom het voornemen om op eervolle wijze de geschiedenis van het creëren van hypermoderne, innovatieve technologieën voort te zetten,” vervolgt Lam. “Detroit Electric komt op de markt met een serie interessante nulemissie-voertuigen. Onze nieuwe productiefaciliteit en regionale en globale kantoren geven ons de mogelijkheid internationaal snel te groeien. We hebben een groeiend team fantastische mensen, aangevuld met de middelen en kennis om in een concurrerende markt te gaan scoren.”

Historie
Vroeg in de vorige eeuw was Detroit Electric marktleider in de opkomende markt van elektrische auto’s. In 1912 waren er talrijke producenten van elektrische auto’s, met Detroit Electric als marktleider en meest productieve met een jaarproductie van 13.000 auto’s – een record voor de twintigste eeuw. Rijders van het merk waren onder andere Thomas Edison, MamieEisenhower, John D. Rockerfeller Jr. en Clara Ford, de vrouw van Henry Ford.

In 2008 blies Albert Lam, voorheen CEO van de Lotus Engineering Group en algemeen directeur van Lotus Cars in Engeland, het merk nieuw leven in met een visie om elektrisch aangedreven voertuigen te bouwen die beschikken over een verfijnde vormgeving, innovatieve technologie en superieure rijeigenschappen en prestaties.

Om een duurzame groei in goede banen te leiden, gebruikt Detroit Electric een businessmodel waarin eigen vermogen een kleine rol speelt, zoals ook merken als Apple en Nike dat doen. De focus ligt daarbij op investeren in R&D en marketing. Lam zet hierbij zijn kennis in die hij verworven heeft in diverse functies, waaronder op technologie en innovatie gebaseerde business in Azië, onder andere voor Apple en Sun Microsystems.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.