In een voorlopig masterplan worden de ruimtelijke kaders en streefbeelden van de Afsluitdijk beschreven. Deze monumentale waterkering moet ons niet alleen beter gaan beschermen tegen hoogwater, maar er wordt ook hard gewerkt op het gebied van duurzame energie.

Op de 32 kilometer lange dijk komen wind, water en zon samen; ideaal om energie op te wekken. Zo zal de wereldprimeur om energie op te wekken door het mengen van zoet en zout water medio januari van start gaan, en draait er een proeftuin voor getijdenstroom in Den Oever.

Volgens Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter, die in opdracht van Rijkswaterstaat het Voorlopig Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk hebben opgesteld, zijn er veel meer mogelijkheden tot het opwekken van duurzame energie mogelijk. Wellicht komt er een ‘solar road’, een nieuw fietspad waarbij het asfalt zonne-energie omzet in stroom. Ook kunnen er zonnepanelen worden geplaatst op vangrails, taluds of zelfs zonneweides. Windenergie kan worden benut door middel van een molenpark op het IJsselmeer.

Bekijk HIER het Voorlopig Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.