Accumotive
Samenwerkingspartners Daimler AG en enercity (Stadtwerke Hannover AG) gaan dit jaar starten met de bouw van een nieuwe accu opslagfaciliteit.

Het gaat om een magazijn voor de opslag voor elektromobiele accusystemen. Zo’n 3.000 accumodules, bedoeld voor het huidige Smart Electric Drive wagenpark, worden samengevoegd om een vaste opslagfaciliteit te creëren bij de enercity-locatie in Herrenhausen. Met een totale opslagcapaciteit van 15 MWh wordt de locatie één van de grootste in Europa. Na voltooiing van het project wordt de energieopslag op de Duitse primaire energiemarkt gebracht.

Door de opslagcapaciteit op de Duitse primary balancing power (PRL) energiemarkt te brengen, levert het businessmodel een bijdrage aan de stabilisering van het stroomnet en aan de economische efficiëntie van elektromobiliteit. Bij toenemende schommelingen in de toevoer van elektriciteit – afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie – helpen dit soort opslagvoorzieningen de frequentie zo constant te houden. Dankzij hun opslagcapaciteit vangen ze de energiefluctuaties nagenoeg zonder verlies op. Deze taak komt momenteel hoofdzakelijk voor rekening van snel draaiende turbines van fossiel gestookte elektriciteitscentrales.

Om bij vervanging direct inzetbaar te zijn, vergt een accu een regelmatige cyclus gedurende de periode dat hij opgeslagen ligt. Dit betekent dat de accu voor het behoud van zijn opslagcapaciteit regelmatig maar op een gecontroleerde wijze ontladen en vervolgens weer opgeladen dient te worden. Anders zou de accu te ver ontladen, wat tot defecten kan leiden. Naast de opslagkosten zouden de vroegere kosten voor langdurige opslag van vervangingsaccu’s daarmee exorbitant hoog worden. De benadering van de samenwerkende partners voorkomt die hoge kosten. De continue schommelingen in het stroomnet creëren automatisch de gewenste cycli voor de accu’s. Het accumangementsysteem van Daimler’s dochter ACCUMOTIVE moet ervoor zorgen dat de accu’s wat temperatuur en laadniveau betreft altijd in optimale conditie verkeren, zodat ze voldoen aan de eisen op het gebied van kwaliteit en levensduur.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.