Battery day en een aandeelhoudersvergadering. Voor Tesla het moment bij uitstek om mee te delen wat de brengen moge. Alleen maar goeds, zo blijkt.

Allereerst wordt een aantal doorbraken gemeld op het vlak van accutechnologie. Sowieso wordt de productie fors verhoogd, de gemiddelde Gigafactory moet een Terafactory worden. Het is de bedoeling om zogenaamde fat batteries te produceren, de naam is een een verwijzing naar de 4680-celvorm (46 millimeter breed, 80 millimeter lang). De chemische samenstelling is minder gecompliceerd dan nu het geval is. Ook is het de bedoeling om accupakketten te gaan hergebruiken, hiervan nieuwe accu’s te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kilowattuurprijs met 56 % zakt, terwijl de reikwijdte met 54 % toeneemt. Verwacht wel dat het nog enige jaren duurt voordat deze innovaties daadwerkelijk staande praktijk zijn. De verbeterde accupakketten zullen vanaf 2022 worden geproduceerd.

Een aardig nieuwtje, dat uiteraard samenhangt met de goedkopere accupakketten, is de komst van een instap-Tesla. De auto moet in Amerika ongeveer $ 25.000 gaan kosten. Over het uiterlijk zijn geen mededelingen gedaan, wellicht moet zelfs nog worden begonnen met schetsen. Krijgen we dan eindelijk een Tesla met een laag gewicht en een nog efficiëntere aandrijflijn dan de Model 3? De compacte Tesla behoort tot de vele meerjarenplannen van het merk.

Wel in zicht, is de Tesla Model S Plaid. Dat is de Model S zoals we die kennen – aangepaste uiterlijkheden hoeven op de velgen na niet te worden verwacht – maar dan nóg krachtiger. De auto levert een hallucinante 810 kW (1.100 pk), sprint naar 100 km/u in 2,1 seconden en heeft een topsnelheid van 322 kilometer per uur. Bij een gematigde rijstijl, komt de auto maximaal 837 kilometer ver (!) zonder opladen, met dank aan een accupakket van 130 kWh. De Plaid uitvoering van de vertrouwde Model S wordt eind 2021 verwacht.

Op de bijeenkomst kwamen de Roadster, Cybertruck en Semi maar nauwelijks aan bod. Wanneer die geweldenaars mogen worden verwacht, is onduidelijk. De drie modellen zijn er later dan werd beloofd. (Via: electrive.net)

Beeld: Tesla Model S Plaid, zoals die wordt weergegeven in de cofigurator


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.