Eindelijk een echt betaalbare, zeer bruikbare elektrische auto?

Elektrisch rijden kent tal van voordelen – het is stil, comfortabel, onderhoudsarm – en toch is er een groot nadeel. De gemiddelde elektrische auto is nogal duur, de aanschafprijs komt vaak uit op een dikke dertigduizend euro. Voor minder elektrisch rijden kan, maar dan is het noodzakelijk om concessies te doen.

De Dacia Spring Electric is een nieuwe aanwinst die de merkwaarden beslist niet lijkt te verloochenen. Het is een compact, sober en effectief crossovertje dat naar verwachting voor een erg lage prijs kan worden aangeboden. Helaas is de prijs nog niet duidelijk, wel is bekend dat de levering in 2021 van start gaat.

We kunnen enige specificaties te berde brengen. De aandrijflijn is goed voor een (wel zeer bescheiden) vermogen van 33 kW (44 pk) – als ware het een hedendaagse Citroën 2CV – en het accupakket heeft een (vrij beperkte) opslagcapaciteit van 27 kWh. De auto komt volgens de WLTP-norm 225 kilometer ver. Reken in alledaagse omstandigheden op een rijbereik van 150 tot 200 kilometer. Helaas gaat opladen op één fase, met maximaal 6,6 kW. In de praktijk betekent het dat bij de gemiddelde publieke laadpaal met 3,7 kW wordt opgeladen en het dus een uur of acht vergt voordat de accu weer helemaal volzit. Een snellaadaansluiting is optioneel, wordt daarvoor gekozen dan laadt de auto bij een snellader met maximaal 30 kW op.

Om de auto goedkoop aan te kunnen bieden, kan er ruim uit opties worden gekozen die tegenwoordig vrijwel altijd tot standaarduitrusting worden gerekend. Een (handbediende) airco is optioneel, evenals een multimediasysteem en elektrisch verstelbare spiegels.

Voor degenen die geen behoefte hebben aan het aanschaffen van een eigen auto, er komt ook een uitvoering die speciaal is toegerust op autodelen en zomaar in Nederlandse en Belgische steden ingezet zou kunnen worden. De deelauto is beslist een fenomeen dat in opkomst is.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.