Cupra? Voorheen was Cupra bekend van de snelle modellen van Seat, inmiddels is het een merk geworden.

We zullen het vaker terugzien de komende jaren. Sportlabels of merken die nadruk leggen op de (vermeende) sportiviteit van een auto met een elektrische aandrijflijn. Toegegeven, qua prestatieniveau scoren de meeste ev’s bovengemiddeld goed. De elektromotor levert een pak vermogen en niet zelden wordt gekozen voor een tweemotorige configuratie, zodat altijd grip voor handen is. Als het op rijgedrag aankomt, is de situatie wat problematischer. Het wagengewicht ligt nogal hoog en dat leidt soms tot een wat onwillig bochtgedrag. Hier is winst te behalen.

Eén van de merken die het gaat proberen is Cupra. Oneerbiedig gezegd is de Cupra Born een warmere uitvoering van de toch wat bedaagde Volkswagen ID.3 Een ev die op het MEB-platform staat, en beschikbaar is met verschillende aandrijflijnen. Ook in geval van de Cupra Born betekent dat een vermogen van 110 kW (150 pk) en 310 Nm aan koppel of 150 kW (204 pk) en 310 Nm. Vanzelfsprekend is er ook een sportpakket beschikbaar, wordt gekozen voor het e-Boost Performance-pakket, dan is 170 kW (231 pk) beschikbaar. Voor wat betreft de accupakketten is er keuze uit een opslagcapaciteit van 58 kWh en 77 kWh, vanaf 2022 is er ook een batterij van 45 kWh beschikbaar. Het sprinten gaat niet hemeltergend snel, met het grootste accupakket wordt in 7 seconden naar 100 km/u gesprint, terwijl voor het middelgrote accupakket een tijd van 6,6 seconden wordt opgegeven. Met het grootste accupakket is het rijbereik 540 kilometer, het middelgrote accupakket is goed voor 420 kilometer.

De Born heeft aan de voorkant duidelijk een eigen gezicht, terwijl de achterkant, vooral dankzij de aerodynamicabevorderende dakspoiler, de nodige gelijkenissen vertoont met de ID.3. De Cupra Born oogt doelbewust een tikje agressief. Kuipstoelen zijn standaard, om eenieder in de gelegenheid te stellen om sportieve aspiraties te botvieren. Ook de Born reageert op stemcommando’s, de auto “luistert” pas nadat een wat koddig “hola hola” is uitgesproken.

Levering van de Cupra Born start later dit jaar. De configurator is vanaf juni beschikbaar. Prijzen moeten nog worden onthuld.

Meer beeld is HIER op Autoblog te vinden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.