Cummins Aeos
Twee Amerikaanse grootmachten gaan de strijd aan. Tesla had al plannen voor een elektrische vrachtwagen en Cummins heeft er zojuist een gepresenteerd.

Een opmerkelijke zet van Cummins. Dat is een fabrikant die bij velen een belletje doet rinkelen; als fabrikant van grote dieselmotoren. Maar de Amerikanen uit Columbus (Indiana) hebben elektrisch rijden ontdekt. Ook worden er door Cummins veel alternatieve aandrijflijnen gepresenteerd deze dagen. Zo zijn er near-zero groengas aandrijflijnen. Maar de meest interessante is een elektrische aandrijflijn.

Daar heeft de fabrikant direct maar een vrachtwagen bij ontworpen. De Cummins Aeos Urban Hauler EV. De trekker heeft een 140 kWh-accupakket, naar wens kunnen er meer accupakketten worden geplaatst. Het rijbereik ligt afhankelijk van de batterijconfiguratie tussen de 160 en 480 kilometer. Specificaties van de elektromotor zijn niet bekend gemaakt. Uiteraard wordt er energie teruggewonnen door regeneratief remmen. Ook kunnen er zonnepanelen op het dak van de trailer worden geplaatst voor extra energie. Desgewenst kan een Cummins B4.5 of B6.7-dieselmotor dienstdoen als range extender.

De strijd met de elektrische truck van Tesla is dus aan! En Amerika moet er aan geloven, ondanks spotgoedkope benzine raken alternatieve aandrijflijnen ook daar in zwang.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En terecht. Cummins heeft al aangekondigd zwaar te gaan investeren in elektrische aandrijving.

Kunnen ook niet anders als ze willen overleven…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.