Continental lanceert de Conti.eContact, een bandenlijn die is ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke eisen van elektrisch aangedreven voertuigen en hybrides. De Conti.eContact valt op door zijn lage rolweerstand en draagt zo bij aan een maximale actieradius.

Banden voor elektrische voertuigen moeten aan andere eisen voldoen dan banden voor conventionele auto’s. Zo dienen rolweerstand en geluidsniveau aanzienlijk lager te zijn. Tegelijkertijd gelden er minder zware eisen ten aanzien van het gebruik bij hoge(re) snelheden. Om perfecte stabiliteit en een optimaal weggedrag te garanderen, zijn er voor zowel voor- als achteras diverse profielvarianten van de Conti.eContact beschikbaar. Voor kleine en lichte stadsauto’s zijn er kleine, smalle banden (125/80 R 13 M en 145/80 R 13 M) en voor grote(re) EV’s is er de 195/55 R 20 T-uitvoering.

De rolweerstand van de Conti.eContact is 30% lager dan van een conventionele band. Dit is vooral bereikt door ongebruikelijke maatvoeringen te hanteren. De testversie met de maat 195/55 R 20 is optisch groot en smal. Door de grote diameter wordt de vervorming van het contactoppervlak en daarmee ook de rolweerstand sterk verminderd. Tegelijkertijd kan hierdoor een zelfde draagvermogen als van een conventionele band gerealiseerd worden. Bovendien is het gewicht heel laag. De lage bandcontour beperkt de bewegingen van de koordlagen tot een minimum. Samen met het specifieke profiel (vier langsgroeven, een groot aantal lamellen en het ontbreken van dwarsgroeven) zijn dit belangrijke factoren bij het verminderen van de rolweerstand en het geluidsniveau. Het innovatieve profiel zorgt bovendien voor een precies weggedrag en een zo kort mogelijke remweg op nat wegdek.

Door de aanzienlijke verlaging van de rolweerstand, beoogt Continental het energieverbruik van EV’s sterk te verminderen en zo de actieradius te vergroten. Dit is een belangrijke factor in de acceptatie van elektrische auto’s. Continental ziet de elektrificering van voertuigen als een van de belangrijkste trends in de auto-industrie. Als toonaangevende toeleverancier wil het concern bij het realiseren daarvan een actieve rol spelen. Continental verwacht dat er medio 2020 wereldwijd 2,8 miljoen elektrisch auto’s geregistreerd zullen zijn.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.