Uit een groot onderzoek van Deloitte blijkt dat veel consumenten wel interesse hebben in EV’s, maar enkel als ze aan hun onrealistische verwachtingen kunnen voldoen. De eisen zijn nu nog zo hoog – omdat ze geen concessies willen doen op auto’s met een verbrandingsmotor – dat automakers in de nabije toekomst niet snel aan de vraag kunnen voldoen.

Het wordt nogmaals bevestigd dat de markt van volledig elektrische auto’s nu vooral een niche is. In 17 landen werden 13.500 personen ondervraagd en in de meeste landen stond een meerderheid welwillend tegenover de EV. In de VS, bijvoorbeeld, was dat 54 procent. Toch zijn er een drietal zaken waar potentiële EV-klanten tegenaan lopen. 100% elektrische voertuigen kunnen voorlopig niet aan de verwachtingen voldoen, wellicht zijn EV’s met een range-extender en plug-in hybrides daarom een goede tussenoplossing.

-Prijs
De meerderheid van de ondervraagden is niet bereid om extra te betalen voor een elektrisch aangedreven auto in vergelijking met auto’s die beschikken over een verbrandingsmotor. Dit terwijl de eerste EV’s in massaproductie in alle landen duurder uitkomt dan benzine- of dieselauto’s.

-Actieradius
Gemiddeld genomen verachten consumenten dat elektrische auto’s een afstand van minimaal 320 km kunnen afleggen op één batterijlading. De meerderheid van de e-auto’s zit daar nog ver onder. Een Nissan Leaf kan bijvoorbeeld nog maar 160 kilometer rijden voordat de auto aan de lading moet. Alleen Tesla is met een actieradius van 400 km voor de Roadster 2.5 en maximaal 480 km voor de Model S een grote speler op de markt die dit wel voor elkaar krijgt.

-Oplaadtijd
Tussen de drie á acht uur wachten voordat een batterijenpakket weer van stroom is voorzien is onacceptabel voor de meerderheid van de ondervraagden. Middels een 220/240 Volt-aansluiting (‘level 2 charging’) zou het niet meer dan 2 uur mogen duren.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Onrealistische verwachtingen, dat bestaat niet. Het (huidige) product voldoet gewoonweg niet. Van een pizza verwacht je ook dat ie èn lekker is, èn warm is, èn je honger wegneemt…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.