Mag exponentiële groei van de aantallen elektrische voertuigen worden verwacht, met een dienovereenkomstige toename van de laadinfrastructuur en alles wat verder nog nodig is?

Als aan de verduurzamingsgedachte wordt vastgehouden en een constante strijd wordt geleverd voor vermindering van de CO2-uitstoot, dan wordt nog duidelijker welke kant het opgaat met het vervoer. Elektrische aandrijving wordt de norm, verder zal er ruimte zijn voor een handvol alternatieven.

Om de groei aan te jagen heeft meer dan een handvol bedrijven een consortium opgericht: ABB, Alfen, ElaadNL, Fastned, Lightyear, NKL, Rocsys, de Technische Universiteit Eindhoven en VDL zijn onderdeel van het consortium. Daar komen wellicht nog andere partijen bij. Steun is er van Ebusco, Evofenedex, Natuur & Milieu, NXP en de havens van Rotterdam (officieel “Port of Rotterdam” geheten). Er is een groeiplan gemaakt om ervoor te zorgen dat sneller wordt overgestapt op elektrisch rijden. Het streven is om de logistiek in steden in 2025 emissieloos uit te voeren, dan wordt in 2030 de verkoop van uitstootvrije auto’s verordonneerd en in 2050 moet alle transport op milieuvriendelijke wijze gebeuren, of althans uitstootvrij zijn.

Het consortium heeft een aanvraag gedaan bij het Nationaal Groeifonds, om hopelijk (financieel) gesteund te worden en de mobiliteit definitief te veranderen. Voor zover het nog niet duidelijk was, fossiele brandstoffen behoren echt tot het verleden.

Beeld: een drukbezocht station van Fastned


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.