Toyota's i-reeks
Even autonoom als elektrisch. Boordevol kunstmatige intelligentie.

Mijmeren over de toekomst. De gemiddelde autofabrikant heeft er een sterke voorliefde voor. Steeds vaker is het vervoer van de toekomst in hoge mate zelfredzaamrijdend. Toyota gooit aardig wat kunstmatige intelligentie in de strijd en komt met een reeks Concept-i-modellen. Op de Tokoyo Motor Show die plaatsvindt tussen 28 oktober en 5 november toont Toyota de Concept-i, Concept-i RIDE en Concept-i WALK. Steeds met een immer modieuze “i”, zoals Apple die al jaren succesvol gebruikt om zijn producten in klinkende munt om te zetten.

Doel van de i-reeks is een wederzijds begrip tussen auto en bestuurder. Door AI (artificial intellgence, ofwel kunstmatige intelligentie) begrijpt de auto het handelen van de bestuuder. Dat leidt tot ultieme veiligheid, ook al omdat de auto in staat is om autonoom te rijden. Het lijkt er in die zin op dat de bestuurder het showelement in de auto is. Aanwezig, zonder er te hoeven zijn.

In geval van de vierzits Concept-i gaat dat als volgt. De wagen weet emoties op waarde te schatten, houdt de bestuurder kort als het de verkeerde kant op dreigt te gaan en gaat zowaar de dialoog aan om de bestuurder tevreden te houden. KITT is er niks bij. LEARN & PROTECT aldus Toyota. Als de bestuuder zich in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevindt, schakelt de auto over naar autonoom rijden. Rond 2020 moet de Concept-i daadwerkelijk de weg op gaan.

De Concept-i RIDE is een tweepersoons stadsauto met royale vleugeldeuren (beeld van de auto is hieronder te zien). De deuren zorgen ervoor dat ook mensen die gebruik maken van een rolstoel zich toegang tot de auto weten te verschaffen. Voor de besturing wordt een joystick gebruikt. Het rijbereik van deze auto is 100 à 150 km. De Concept-i WALK is een step met mensenkennis. Dreigt het fout te gaan, dan weet ook de step het juiste te doen.

Als we het Toyota vragen, dan worden risico’s gemeden en is de toekomst ultiem veilig. Het roept de vraag op of zoiets zware verkeersongevallen uit weet te bannen. Hoe het ook zij, een Toyota GR HV Sports Concept lijkt heel wat vermakelijker.

Toyota i-Ride achterzijde

Toyota i-Ride interieur

Openingsbeeld: Toyota Concept-i, Concept-i WALK en Concept-i RIDE


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.