Peugeot 308 SW
Peugeot voert voor het eerst sinds lange tijd weer de lijst aan van meest bestelde leasemerken dankzij de ruime keus aan modellen in de populaire 14% bijtellingscategorie.

Dit blijkt uit de cijfers van LeasePlan Nederland over het tweede kwartaal. Nu het aanbod aan auto’s met 14% bijtelling weer is toegenomen, stappen leaserijders massaal over naar zuinigere modellen. Dit heeft een merkbaar effect op de gemiddelde CO2-uitstoot van de totale leasevloot: die bereikte in het tweede kwartaal een historisch laag niveau.

Het succes van Peugeot is vooral te danken aan de 308 SW, die het merk begin dit jaar introduceerde. Naast Peugeot zijn Skoda en Volvo de populairste merken van het moment. Ondanks de vliegende start van de 308 SW is de Skoda Octavia Combi overigens nog steeds de populairste leaseauto. En ook de Volvo V40 wist – zoals eerder voorspeld door LeasePlan- een positie in de top drie te bemachtigen. De leasemaatschappij verwacht dat het aantal aanvragen voor de V40, sinds maart verkrijgbaar in de 14% categorie, nog verder zal stijgen.

De massale keuze voor zuinige auto’s met een lage bijtelling heeft direct invloed op de CO2-uitstoot van het Nederlandse leasewagenpark. Deze is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Was de gemiddelde CO2-uitstoot voor diesel- en benzineauto’s begin 2011 nog 116 respectievelijk 135 gram per kilometer, nu is dat gedaald tot 94 respectievelijk 101 gram.”Een enorme daling in amper drie jaar”, zegt Martijn Versteegen, woordvoerder van LeasePlan. “En als je bedenkt dat één op de drie nieuwe auto’s in Nederland een leaseauto is, dan kun je bedenken wat dit betekent voor de totale Nederlandse vloot.”

Aanscherping fiscaal beleid

Per 1 januari 2015 zullen de CO2-grenzen weer worden aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat leaserijders die dit jaar een nieuwe auto mogen bestellen, nog kunnen profiteren van de huidige bijtellingsregels als hun nieuwe auto dit jaar nog wordt afgeleverd. Versteegen: “Gezien onze ervaring met eerdere aanscherping van de CO2-grenzen, voorzien we een sterke groei van aanvragen in het najaar, wat soms kan leiden tot langere levertijden bij de importeurs. Wie dus met de voeten in het zand vast nadenkt over een nieuwe leaseauto, heeft een grotere kans om nog vijf jaar gebruik te kunnen maken van een lage bijtelling.”

infographic-leaseplan-co2


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.