Met alle aandacht voor de EV van tegenwoordig, zouden we bijna vergeten dat elektrisch rijden al sinds het begin van de automobiel mogelijk is. Ga met ons mee terug in de tijd naar de Chrysler Electric Test Vehicle-1 concept car, die vandaag de dag voor slechts een paar duizend euro te koop is.

In de jaren ’70 maakte de elektrische auto een doorstart. De brandstofprijzen stegen en elektronica werd steeds toegankelijker. De Chrysler ETV-1 concept car uit 1979 is een mooi voorbeeld van deze periode. Hij biedt een blik in de toekomst, gebouwd naar het idee hoe EV’s er in 1985 uit zouden zien. Voor zo’n futuristische wagen was de geschatte prijs van 6.400 dollar, ongeveer 20.536 dollar in hedendaags geld, meer dan redelijk.

General Electric was verantwoordelijk voor de aandrijflijn, Chrysler nam het design van de ETV-1 op het K-platform voor hun rekening. De computergestuurde elektromotor kreeg zijn stroom van 18 loodaccu’s, waarmee een “sprintje” van 0 naar 50 km/u ongeveer 9 seconden duurde. Met twee inzittenden en een snelheid van 70 km/u kwam de auto 160 kilometer ver. Kwamen hier nog twee passagiers bij, nam de actieradius af naar 120 kilometer. Opladen kon vervolgens met een stekker in het stopcontact en duurde 10 uur.

Deze “first advanced four-passenger subcompact experimental electric car” (sponsor Department of Energy) werd volgens de verkoper in 2005 gekocht van het American Museum of Science and Energy en verscheept naar Texas met het idee de EV weer draaiende te krijgen. Dit bleek een grotere uitdaging dan gedacht, dus wordt de auto weer verkocht. Na jaren in een schuur te hebben gestaan is er een volledige restoratie nodig, maar desondanks is 3.500 dollar een goede deal voor een stukje automotive geschiedenis. Snel bieden op eBay!


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.