Nu de elektrische auto langzaam het wagenpark penetreert dient zich de logische vraag aan: wat gebeurt er met accupakketten van EV’s die zijn ‘opgereden’? Chevrolet heeft al een manier gevonden. Ze komen terecht in huishoudens.

Modulair pakket
General Motors, het moederbedrijf van Chevrolet, en ABB hebben de volgende fase gepresenteerd van het hergebruik van batterijen. Gebruikte batterijen van vijf Chevrolets Volt worden samengevoegd in een modulair pakket waardoor drie tot vijf Amerikaanse huishoudens van een gemiddelde samenstelling twee uur lang van elektriciteit kunnen worden voorzien.

25 kW
Deze ononderbroken stroomvoorziening werd gedemonstreerd tijdens GM’s Electrification Experience. Het prototype levert een vermogen van 25 kW en 50 kWh aan energie voor de verlichting en alle audiovisuele apparatuur in een unit, die werd gebruikt voor dit evenement en die niet was aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Batterij-recycling
“GM’s batterij-ontwikkeling gaat voort voor de gehele levensduur van de batterij, waaronder het hergebruik,” zegt Pablo Valencia, GM senior manager van Battery Lifecycle Management. “In veel gevallen, wanneer de batterij van een elektrische auto aan het eind van zijn bestaan is als accu voor de toepassing in een voertuig, is slechts 30% van zijn ‘leven’ verbruikt. Daardoor kunnen de batterijen nog lang worden gebruikt voor andere toepassingen voordat de batterij gerecycled moet worden.”

Stroompieken en -dalen opvangen
Tijdens de demonstraties wordt het energie-opslagsysteem via het ABB Energy Storage Inverter-systeem geladen met elektriciteit die voor 100% afkomstig is van Volt-batterijen. Dezelfde applicatie kan voor een paar woningen of kleine bedrijven worden gebruikt in geval van een stroomuitval. Ook kan deze unit worden gebruikt om elektriciteit op te slaan in periodes dat de afnamekosten laag zijn, om later in piekuren weer te worden gebruikt. Daarnaast kan de unit ingezet worden voor het leveren van stroom wanneer een zonne- of windenergievoorziening tijdelijk niet genoeg elektriciteit opwekt.

Eerste project wereldwijd
“We laten nu zien hoe snel dit researchconcept kan worden omgezet in realiteit,” zegt Allen Burchett, ABB’s senior Vice President voor Business Development in Noord Amerika. “Het ABB-GM Volt batterijsysteem is wereldwijd het eerste project voor het hergebruik van batterijen als een mogelijke energie back-up voor woningen en voor ander commercieel gebruik. We zullen het systeem spoedig op het elektriciteitsnetwerk aan sluiten om de technische evaluatie af te ronden. Daarna zullen wij weten welke slimme oplossingen mogelijk zijn, zoals een back-up energievoorziening, het terugdringen van kosten, het versterken van de distributiesystemen van het netwerk en het opslaan van het overschot van hernieuwbare energie.”


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dit noemen ze dan revolutionair, maar het is een beetje een open deur intrappen imho?

Logisch dat we dit doen! Zo kunnen we piek belasting op het netwerk voorkomen en dus er voor zorgen dat we geen centrales hoeven te bouwen.

Ook is het netwerk zo minder vatbaar voor uitval.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.