Laat de baas maar betalen!

Meer dan een kwart van de bestuurders van lichte bedrijfswagens (28 procent) geeft toe dat ze voorzichtiger zijn in hun eigen auto dan wanneer ze in een wagen van de baas rijden, zo blijkt uit onderzoek van TomTom. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder beroepschauffeurs van lichte commerciële voertuigen, blijkt dat 44 procent dit doet om brandstof- en slijtagekosten te besparen. Daarnaast zegt bijna de helft (49 procent) dat ze eerder risico’s nemen in hun zakelijke wagens als gevolg van werkdruk. Thomas Schmidt, Managing Director van TomTom Business Solutions:

Een significant deel van bestuurders van bestelbussen laat weten dat men zich bewust is van de voordelen van veilig en efficiënt rijden, wat men dan ook toepast in eigen vervoer, maar dat werkdruk nadelig werkt op de prestaties op de weg tijdens werktijd. Onzuinig en onverschillig rijgedrag heeft een negatief effect op de winstgevendheid van een bedrijf. Het leidt tot hogere brandstofkosten, lagere productiviteit en meer ongelukken. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om actie te ondernemen door hogere standaarden achter het stuur te stimuleren en tijdsdruk voor medewerkers te verminderen.

Uit het onderzoek bleek ook dat 68 procent van de respondenten toegaf te hard te rijden in de auto van de zaak en dat bijna een derde (dertig procent) van de werkgevers ook nog eens de bekeuringen van zijn personeel betaalt. Schmidt voegt toe:

Groener, veiliger en efficiënter rijden vraagt om de medewerking van de bestuurders. De juiste fleet management-technologie kan hierin een belangrijke rol spelen. Dit komt door heldere managementinformatie en door bewustwording te creëren voor wat betreft verantwoord weggedrag dankzij realtime feedback aan de chauffeurs. Dit zorgt niet alleen voor transparantie over de prestatiestandaarden die gemeten worden, maar helpt bedrijven ook gericht trainingen te verzorgen voor degenen die dat het hardst nodig hebben.

Slechts 28 procent van de respondenten gaf aan dat hun werkgever trainingen aanbiedt om hen te helpen zuiniger en veiliger te laten rijden. En maar 37 procent zei dat hun werkgever gebruik maakt van technologie om het rijgedrag en brandstofgebruik te monitoren.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Denk dat eenzelfde geldt voor huurauto’s.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.