De Caterham Seven is een doorontwikkeling van de Lotus Seven. Een oermodel van Lotus feitelijk, maar dan gebouwd door een andere partij. Licht van gewicht en met een bescheiden motorisering tot grote prestaties in staat. Van die auto komt een volledig elektrische uitvoering.

Gelukkig weigert Caterham de merkwaarden overboord te gooien. Om Lotus nog maar eens te noemen, dat merk komt met een hypercar die relatief zwaar is en een duizelingwekkend hoog vermogen heeft. Zo niet Caterham, hondstrouw zal opnieuw worden gekozen voor de aloude Seven als basis en wordt een elektrische aandrijvingslijn in die auto geperst. Het is niet de bedoeling om concessies te doen. Overdaad schaadt, dus luxe en comfort hoeven niet te worden verwacht.

Merkchef Graham Macdonald licht toe dat het moet rijden en sturen als een Caterham, zo blijkt uit een gesprek met de Britse publicatie Autocar. De componenten mogen niet te zwaar zijn en ook niet teveel ruimte innemen, er is eenvoudigweg niet enorm veel plaats. Dat betekent ook dat regeneratief remmen overboord wordt gezet, er is geen ruimte om dat in te passen. Het accupakket zal ook niet overbemeten zijn, omdat de voorkeur altijd uitgaat naar een laag gewicht en een goede gewichtsverdeling.

Het is nog even afwachten of de traditionele architectuur ideaal is. Een lange neus wat overbodig, omdat een elektromotor behoorlijk compact is, terwijl het gezien de extreem lage wagenhoogte zeer de vraag is waar de accupakketten het beste kunnen worden weggewerkt. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er iets wordt aangepast, waarbij de basisvorm en daarmee het open silhouet wel degelijk behouden blijven. Er is inmiddels een prototype, maar een definitief besluit over het meest geschikte ontwerp is nog niet gevallen. Macdonald en de zijnen zijn volop bezig met de ontwikkeling en het maken van keuzes over geschikte componenten, die bij andere partijen worden ingekocht.

Het is de bedoeling om de elektrische Caterham Seven te onthullen in 2023. Dat is niet geheel toevallig, want dan bestaat het merk 50 jaar.

Beeld: Caterham Seven, tot op de dag van vandaag uitsluitend beschikbaar met benzinemotor


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.