Daimler’s deelautoproject car2go heeft bekendgemaakt dat het bedrijf op 24 november in Amsterdam van start gaat met één van de eerste grootschalige carsharing projecten met volledig elektrisch aangedreven auto’s. Vanaf dat moment zijn 300 smart fortwo electric drive auto’s beschikbaar die spontaan kunnen worden gehuurd zonder dat ze op een vastgestelde plaats weer ingeleverd hoeven te worden.

In navolging van car2go-projecten in Ulm, Hamburg, Austin, Canada en Lyon krijgt Amsterdam nu haar eigen vloot, met als groot verschil dat deze bestaat uit enkel elektrische Smart’s. Eén minuut rijden in de huur-Smart kost 29 cent. Het uurtarief bedraagt € 12,90 en het dagtarief € 39 (per 24 uur). Als car2go wordt gebruikt voor stop-overs, start automatisch een speciaal parkeertarief van 9 cent per minuut (€ 5,40 per uur). Verzekeringen, belastingen, elektriciteit en parkeergeld zijn in deze prijs inbegrepen en hetzelfde geldt voor de eerste 20 kilometer. Extra kilometers kosten nu 29 cent per kilometer.

De huurperiode hoeft niet altijd te worden afgesloten bij een laadpaal en te worden opgeladen. Alleen wanneer de accucapaciteit minder dan 20 procent bedraagt, moet de auto naar één van de laadstations worden gebracht die op het instrumentenpaneel worden aangegeven. Als het laadniveau lager is dan 40 procent, krijgt de chauffeur een oplaadtegoed van 10 gratis minuten als beloning voor het opladen van de auto. Het opladen hoeft niet te worden voltooid voordat een car2go weer gehuurd kan worden: de car2go is beschikbaar voor de volgende klant bij een minimale accucapaciteit van 50 procent.

De auto’s kunnen gebruikt worden in een gebied van 80 vierkante kilometer in en om Amsterdam. Daarbuiten rijden is gewoon mogelijk, alleen kan de auto dan niet worden ‘vergrendeld’ en loopt de huurperiode dus door. Het opladen van de auto kan gratis bij één van de 400 oplaadpalen die de hoofdstad nu telt. Tot eind 2012 zal dit aantal worden uitgebreid tot 1.000 laadpunten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.