Californië: groter fiscaal voordeel EV's bij lager inkomen
Fiscale voordelen voor elektrische auto’s zorgen er in feite voor dat mensen met een hoger inkomen lekker voordelig in een Model S kunnen rijden. Met de fiscale wijzigingen per 2017 verandert één en ander, maar Californië neemt alvast een voorsprong.

In de Amerikaanse staat kende men hetzelfde probleem. Rijkere kopers van een EV of hybride genoten relatief gezien meer fiscaal voordeel dan mensen met een wat beperkter budget of inkomen. Daar komt nu verandering in, want volgens de California Air Resources Board (CARB) wordt het fiscale beleid gewijzigd ten gunste van juist de groep mensen die baat heeft bij belastingvoordelen.

In het kort komt de regeling op het volgende neer. Huishoudens met een inkomen tot driemaal de armoedegrens krijgen 3.000 USD korting op een PHEV, 4.000 USD op een EV en 6.500 USD op een FCEV. Dergelijke kortingen zijn ongeveer twee keer zo hoog als de belastingvoordelen die voorheen voor iedereen golden.

Mensen die meer verdienen dan 250.000 USD krijgen helemaal geen fiscale voordelen meer bij EV’s en PHEV’s. Voor de beeldvorming: 26% van de personen die belastingvoordelen op een (PH)EV genoot in Q2 2015, verdiende meer dan 200.000 USD per jaar. De nieuwe maatregel treft deze groep dus wel degelijk. Wel kunnen grootverdieners nog steeds korting krijgen op een FCEV.

Daarmee lijkt de vraag dan ook gerechtvaardigd of de waterstofauto op deze wijze niet onevenredig wordt bevoordeeld. Aan de andere kant is een auto als de Mirai nog niet echt toegetreden tot de gevestigde orde, waar de Tesla Model S, om maar een voorbeeld te noemen, dat wel weer is.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Begrijpelijk, en zal zeker een stimulans om betaalbaarder EV’s op de markt te krijgen. Daar zitten dan ook de echte aantallen en dus de echte emissiewinst…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.