BYD
De Londense viceburgemeester van Transport, Val Shawcross, heeft Europa’s grootste vloot van elektrische bussen onthuld.

Het gaat om 51 12-meter bussen gebouwd in Groot-Brittannië door partners BYD en Alexander Dennis Limited (ADL). Bij de plechtigheid in Londen was tevens Xu Qin aanwezig, de burgemeester van Shenzhen, BYD’s ‘thuisstad’. Shenzhen, een stad in Zuid-China met 11 miljoen inwoners, heeft op dit moment ‘s werelds grootste vloot elektrische bussen.

De 51 nieuwe bussen in Londen worden geëxploiteerd door Go-Ahead London vanaf haar standplaats in Waterloo. De bussen zullen dienst doen op twee Transport for London-lijnen, de 507 en de 521. De order voor de BYD ADL Enviro200EV bussen is het resultaat van een drie jaar durende test met twee BYD-bussen die geëxploiteerd werden vanuit dezelfde standplaats en dienstdeden op dezelfde routes. De nieuwe bussen maken gebruik van ADL’s lichtgewicht aluminium carrosserie, geproduceerd in de fabriek van het bedrijf in Falkirk, Schotland.

Door investeringen in de Waterloo-busremise zijn er nu 43 door BYD geleverde oplaadpunten met een capaciteit voor 46 bussen. Nog eens 5 oplaadpunten zijn er in het nabij gelegen Mandela Way depot waar 5 bussen zullen worden gestationeerd.

Volgens cijfers van Transport for London (TfL) zijn er jaarlijks ongeveer 7 miljoen passagiers die reizen op de buslijnen 507 en 521. De bussen hebben in een jaar, gemeten tot april 2016, in totaal meer dan 1,1 miljoen kilometer afgelegd. Dit betekent dat de BYD ADL Enviro200EV, in vergelijking met de dieselbussen die zij zullen vervangen, tot 700 ton aan CO2-uitstoot per jaar zullen besparen. Deze besparingen zullen in de komende jaren verder toenemen als het elektriciteitsnetwerk in het Verenigd Koninkrijk overstapt naar koolstofarme energiebronnen.. Geen dieselmotoren betekent geen dieseluitstoot van schadelijke deeltjes en NOx waardoor inwoners van Londen zullen profiteren van de verbeterde luchtkwaliteit

De BYD ADL Enviro200EV bus heeft 21 zitplaatsen en biedt in totaal plaats aan 90 passagiers. De bussen beschikken over een regeneratief remsysteem dat bij remmen energie terugwint in de batterij.

Het Chinese BYD is in Groot-Brittannië niet alleen leverancier van de 51 bussen die vandaag zijn gelanceerd in Londen, maar het merk voert tevens tests uit met ’s werelds eerste volledig elektrische dubbeldeks bus. Vijf zijn in dienst bij de Londense busmaatschappij Metroline en zijn ingezet door TfL. In de toekomst zullen nieuwe versies gebouwd gaan worden in samenwerking met ADL.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.