Byd vehicle2grid
Met de groei van het gebruik van volledig elektrische voertuigen, zijn ook goed uitgeruste voertuigen die elektriciteit opslaan en terugleveren aan herlaadbare bronnen bijna werkelijkheid. Omdat de BYD e6 de enige elektrische auto is die standaard is uitgerust met deze mogelijkheid (V2G – Vehicle to Grid / Voertuig naar Net) via het openbaar beschikbare wisselstroom-systeem (AC), loopt de BYD e6 voorop bij deze ontwikkeling.

De e6, in Europa verkrijgbaar als taxi en voor de particuliere verhuur, doet momenteel dienst in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Tijdens de aftrap van een project in Utrecht waarbij een openbaar V2G oplaadpunt op zonne-energie werd onthuld, bewees de auto zijn unieke veelzijdigheid. Dankzij zijn hypermoderne techniek, kunnen e6-bezitters hun voertuig opladen wanneer de elektriciteitskosten lager zijn – bijvoorbeeld na een periode van veel zonlicht – en gebruik maken van de speciale mogelijkheden van de e6 om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet als er een piek in de vraag is (of wanneer de zon onder gaat!). Het oplaadpunt in Utrecht kan voertuigen zowel opladen als ontladen.

Het beheren van energie afkomstig van duurzame energiebronnen – zonne-, wind- en waterenergie – is een uitdaging voor nationale elektriciteitsnetwerken. Elektrische voertuigen kunnen een rol spelen bij het in balans brengen van fluctuerende voorraden en de wisselende vraag naar elektriciteit. BYD, zelf wereldleider in energie-opslagsystemen, herkent de complexiteit en heeft de e6 standaard voorzien van de modernste technologie om elektrische stroom te laden én desgewenst weer terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

En de techniek ontwikkelt zich steeds verder. De nieuwe generatie e6, net aangekomen in Europa, heeft een veel grotere batterijcapaciteit met een actieradius van maar liefst 400 km. Daarmee beschikt de auto over een aantrekkelijke energieopslagcapaciteit voor V2G-toepassingen. Die opslagcapaciteit is zelfs tot drie keer groter dan die van een elektrische auto van een concurrerend merk.

Een prettige bijkomstigheid voor elektrische voertuigen is dat ze een belangrijke rol kunnen spelen bij calamiteiten. Tijdens de tsunami in Japan in 2011, toen grote delen van het land enkele dagen zonder stroom zaten, leverden elektrische voertuigen reservestroom voor bijvoorbeeld nierdialyse-machines.

“Het op grote schaal omarmen van elektrische voertuigen zal een revolutie teweegbrengen als het gaat om luchtkwaliteit. EV’s worden op dit vlak pas mondjesmaat gewaardeerd,” aldus Isbrand Ho, algemeen directeur van BYD Europa. “Het vermogen om zowel energie op te slaan als terug te leveren, is slechts een van de voordelen van elektrische auto’s voor de maatschappij en is volledig in lijn met BYD’s ‘Green Cities Solution’, dat als doel heeft om stedelijke openbaar vervoer te elektrificeren door de overgang van benzine- en dieselgestookte voertuigen naar 100% elektrisch mogelijk te maken”.

BYD doet meer dan alleen elektrische personenauto’s bouwen en ontwikkelen, het merk is tevens bezig met de introductie van een reeks volledig elektrische bussen in Europa – meer dan 47 tests in grote steden zijn reeds afgerond. Dit toont wederom BYD’s inzet voor de verbetering van luchtkwaliteit.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.