VDL Citea Electric
Er worden volledig elektrische bussen ingezet tussen Amsterdam en Edam-Volendam.

In de eerste plaats lijkt de stad het domein van alle mogelijke vormen van elektrisch vervoer. Maar ook het streekvervoer is prima af met elektrische bussen. Dat blijkt in Waterland, het landelijke gebied ten noorden van Amsterdam. Daar zijn nu tien VDL Citea SLFA-181 Electric bussen officieel in gebruik genomen. Stiekem reden die bussen al minstens een maand rond en dat naar volle tevredenheid.

De Citea’s worden ingezet op R-net lijn 316 die rijdt tussen Amsterdam CS en Edam-Volendam. De vraag der vragen is uiteraard hoe het zit met de praktische inzetbaarheid. Moet er op een zeker moment niet (te) lang worden opgeladen? Dat valt erg mee. Met een accupakket van 169 kWh kan er twee keer heen en weer worden gereden tussen begin- en eindpunt. Opladen gebeurt op het bussenstation in Edam. Daar zijn meerdere snelladers geïnstalleerd die een maximaal laadvermogen van liefst 450 kW bieden, er wordt opgeladen met behulp van een pantograaf. VDL gaat aardig serieus te werk met de ontwikkeling van deze laadtechniek. Gedurende de nacht wordt er in het depot in Purmerend opgeladen, het bijbehorende laadvermogen van 30 kW klinkt ineens opvallend bescheiden.

In Waterland zijn deze bussen goed voor 135.000 km per jaar. Er worden scholieren en forenzen vervoerd, maar ook toeristen die de aantrekkingskracht van Volendam, het water en de weilanden niet kunnen weerstaan. De elektrische versie van de Citea wordt ook ten zuiden van Amsterdam ingezet, de bus rijdt onder andere van en naar Schiphol.

Vanaf 2025 moet het openbaar vervoer uitstootvrij zijn. Er kunnen dus nog enorm veel elektrische bussen worden verwacht bij verschillende openbaar vervoerbedrijven.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Helaas is de bewering niet helemaal juist: vanaf 2025 moeten alle dan aan te schaffen bussen uitstoot vrij zijn.
De RET en EBS schaffen nu diesel- en ‘groengas’bussen aan voor een periode van 10 jaar.
Zie o.a.
https://corporate.ret.nl/nieuws/ret-gunt-levering-143-energiezuinige-bussen-aan-vdl-bus-coach-bv
https://www.ebs-ov.nl/over-ebs/over-ebs/groengas-bussen-in-voorne-putten/

Idd… Hier in de buurt zijn alle bussen vernieuwd, en zijn allemaal nieuwe diesels

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.