VDL Citea SLFA 180 Eletric
Het aantal elektrische bussen dat in de dienstregeling wordt opgenomen neemt verder toe.

Ditmaal is het Qbuzz dat kiest voor elektrische bussen, dit openbaar vervoersbedrijf is groot in het noorden. Vanaf december 2019 worden er elektrische bussen ingezet op stadslijnen in Emmen, Assen en Groningen. Het gaat om een totaal van 43 bussen, die allemaal door VDL worden geleverd.

Meer specifiek gaat het om 11 exemplaren van de VDL Citea SLFA-180 Electric, een dubbelgelede bus, en 32 maal de VDL Citea SLF-120 Electric. De eerste heeft de beschikking over een accupakket van 288 kWh, terwijl bij laatstgenoemde een accupakket van 216 kWh wordt geplaatst. Alsnog moet er lopende de dag worden opgeladen, maar dit gaat superrap met dank aan een pantograaf.

De elektrificatie van het busvervoer is volop gaande, ook in Waterland, Alkmaar en Eindhoven rijden elektrische bussen, net als op Schiermonnikoog. Om maar eens wat te noemen. Het Chinese BYD is actief op de vaderlandse vervoersmarkt, maar ook het Nederlandse VDL is een speler van belang. De doelstelling van het Rijk is dat alle nieuwe bussen in 2025 uitstootvrij zijn.

UPDATE: er gaan ook bussen van andere merken dan VDL rijden. Het gaat om een totaal van 160 elektrische bussen, die van voorgenoemde fabrikant afkomstig zijn, maar ook van Ebusco uit Deurne en het Franse Heuliez. Zo wordt onder andere gemeld door RTV Noord. Momenteel blijkt het een aardige opgave om te bepalen wanneer en waar de verschillende bussen opgeladen gaan worden, dat vergt planning.

Beeld: VDL Citea SLFA-180 Eletric


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Persbericht van VDL binnengekregen en niet verder gekeken dan je neus lang is? Gisteren al las ik dat Qbuzz niet alleen deze VDL’s heeft besteld, maar ook nog zo’n 60 Heuliez en zo’n 60 Ebusco’s. En dan wordt het interessant, want die gaan ingezet worden om ook het regionale vervoer te elektrificeren. Dat is een heel andere uitdaging dan de stadsritjes, en blijkbaar komt VDL daar minder goed uit de aanbesteding.

https://www.nu.nl/economie/5773959/qbuzz-plaatst-flinke-order-voor-164-elektrische-bussen.html

Dank voor je reactie. Ik heb nog wat informatie toegevoegd aan het artikel.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.