Een rijdende tuin maakt het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker.

Marc Grañén, die zichzelf omschrijft als “landschapsartiest”, ontwikkelde een groen dak voor bussen. Omdat er in steden weinig ruimte is voor beplanting, zocht hij naar plekken om een tuintje aan te leggen. De loze ruimte op het dak van een bus was een mooie keuze.

De “Phyto Kinetic” bussen kregen op het dak een lichtgewicht hydroponisch schuim van zeven centimeter dik. Dit is lichter dan aarde en laat zich goed bewerken om op alle soorten bussen te passen. De planten die erop groeien krijgen hun water via de airconditioning van de bus. De condensatie die uit dit systeem komt wordt opgevangen en gerecycled om het dak te irrigeren. Natuurlijk kan er ook de tuinslang op gezet worden.

Het schuim blijft op zijn plaats zitten dankzij roestvrijstalen bandjes. Volgens Grañén blijft de tuin hierdoor zelfs bij omrollen op zijn plek zitten. Een prototype Phyto Kinetic bus rijdt nu toeristen door de straten van het Spaanse Girona, en er wordt met een autofabrikant gesproken over het sponsoren van een vloot in Barcelona. Grañén hoopt dat ooit alle stadsbussen een tuintje op hun dak hebben en de stadsbewoners dichter bij de natuur brengt. (Via Urban Gardens)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dit is pas scharrelgroente.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.