Om het opladen van elektrische bussen gemakkelijker te maken en buschauffeurs werk uit handen te nemen.

Volgens busbouwer Ebusco uit de Noord-Brabantse plaats Deurne is een eenvoudige laadoplossing een veelgevraagde zaak. Om onderweg gemakkelijk te kunnen opladen, kiezen busfabrikanten voor een pantograaf. Het is echter ook mogelijk het de buschauffeur op een andere wijze te vergemakkelijken.

In samenwerking met Rocsys is een laadrobot ontwikkeld. Deze robot is bedoeld voor gebruik op het depot en zorgt ervoor dat het opladen automatisch van start gaat. De chauffeur hoeft weinig anders dan zijn bus op de daartoe bestemde plaats te parkeren. Vervolgens hoeft er geen stekker te worden vastgepakt en ook niet op te worden toegezien dat het laden daadwerkelijk van start gaat. Volgens Rocsys en Ebusco zorgt dit voor een kleinere kans op fouten. Niets zo vervelend immers als een bus waarvan de batterij in de ochtend, aan het begin van de dienst, nog altijd leeg is.

De laadrobot is een tastbaar iets, vanaf april 2021 komt er een proefopstelling bij Ebusco. In de tussentijd wordt gewerkt aan een laadrobot die voor meerdere bussen tegelijk kan worden ingezet, ook wordt er gezorgd voor standaardisatie in de toegepaste communicatieprotocollen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.