Porsche 918 Spyder combo
Dat (deels) elektrische auto’s bepaalde milieuvoordelen opleveren spreekt voor zich. Onderzoek aan de universiteit van Cambridge wijst uit hoe hoog de CO2 reductie kan oplopen, als massaal wordt overgestapt op dergelijke groene auto’s.

Overstap naar een elektrische auto zou per automobilist een voordeel op moeten leveren van ongeveer 1.400 euro per jaar. Niet onbelangrijk: de hoeveelheid olie die naar Groot Brittannië kan met 40% worden gereduceerd, wat alles bij elkaar een besparing oplevert van ruim 18 miljard euro.

Daar komt nog eens bij dat de uitstoot van CO2 per 2030 met 47% zou worden teruggedrongen en dat vervuiling dankzij onder andere stikstof tegen 2050 tot het verleden behoort. Zeer gunstig bijgevolg: een besparing van 1,3 miljard euro op de gezondheidszorg.

Mooie cijfers allemaal, maar ze zijn alleen haalbaar als er vanaf nu massaal wordt overgestapt op hybride en elektrische voertuigen. Daarvoor zal in elk geval een solide infrastructuur op poten moeten worden gezet zodat de consument zich geen zorgen meer hoeft te maken over beperkte actieradiussen. In Nederland is natuurlijk minstens even relevant dat de afbouw van belastingvoordelen voor leaserijders van groene auto’s niet verder doorgezet moet worden.

Nederland is per slot van rekening één van de weinige landen waar de verkoop van elektrische auto’s in 2014 is afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor, uiteraard dankzij de herziening van ons bijtellingssysteem.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.