ABB Terra
Er moet een aardige hoeveelheid gigawattuur beschikbaar komen. Extra capaciteit om aan een plots opkomende vraag te kunnen voldoen.

De vraag naar stroom wordt immers steeds hoger, als het aandeel elektrische auto’s op de weg verder toeneemt. Daarbij gaat de stroomafgifte meer fluctueren, op het moment dat er meer hernieuwbare energie komt. Dat maakt het nodig om over nieuwe oplossingen na te denken, zodat het stroomnet storingsvrij blijft werken. De startup Pivot Power heeft een oplossing bedacht voor het Verenigd Koninkrijk, die valt te vergelijken met wat Tesla heeft gedaan in Australië.

Pivot Power wil erg veel accupakketten gaan installeren. Er moet voor in totaal 2 gigawatt aan capaciteit worden geboden. Dat is niet op één locatie, maar op 45 verschillende locaties. Op elke plek worden accupakketten geïnstalleerd met een totale capaciteit van 50 megawatt. Hiermee is een investering gemoeid van £ 1.6 miljard (€ 1,8 milard). Dit is direct ook de grootste energieopslag ter wereld, die in staat is om 235.000 gemiddelde huishoudens van stroom te voorzien. Het betekent ook dat twee derde van de energie die wordt opgewekt door de nog te bouwen kerncentrale Hinckley Point C kan worden opgeslagen. Kernenergie is een energievorm die nog niet is afgezworen in het Verenigd Koninkrijk.

De locaties waar de accupakketten worden geplaatst zijn strategisch gekozen, nabij de hoofdwegen. Op die manier is het ook mogelijk om ook extra capaciteit te bieden voor snelladers. Zo kunnen snelladers met een vermogen van 100 tot 150 kW probleemloos functioneren. Evenals 350 kW snelladers, die ook in het Verenigd Koninkrijk worden verwacht. Er wordt op gerekend dat er hubs komen waar bussen en vrachtwagens worden geladen. Ook het personen- en vrachtvervoer moet overgaan op elektrische aandrijving. De energieoplossing van Pivot Power moet eveneens bijdragen aan het balanceren van het stroomnet.

De eerste tien locaties openen naar verwachting binnen 18 maanden.

Beeld: ABB Terra, een snellader met een capaciteit van 350 kW


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.