Bristol Cars staat bekend om haar Britse elegantie met onderhuids sterke motoren. Daar kwam in 2011 alleen een rap einde aan toen het merk failliet werd verklaard. Het ‘merkje’ werd snel weer nieuw leven ingeblazen, en stevent nu af op een toekomst vol elektrische aandrijflijnen.

Van V8 naar elektro
Het bedrijf werd kort na de Tweede Wereldoorlog (in 1945) opgericht, en heeft zich altijd toegelegd op handgemaakte luxe sportwagens. Het meest recente model was de Fighter, waarvan je hier een autospotreportage kunt lezen. Echter, in 2011 ging het bedrijf over de kop, om niet vel later overgenomen te worden door het Zwitserse Kamkorp Autokraft (onderdeel van de Frazer-Nash-groep). En laat laatstgenoemde nou net over een moderne aandrijflijn met elektromotoren en een range-extender beschikken.

Vier e-motoren
De Zwitserse technici va Frazer Nash willen Bristol gebruiken om een showcase te maken van hun aandrijflijn met vier elektromotoren: één per wiel. Hieronder afgebeeld.

Geen ‘bak of differentieel
De stroom wordt geleverd door een lithium-ion accupakket, waarvan nog geen specificaties bekend zijn. Het opladen verloopt middels het in eigen huis ontwikkelde Battery Management System (BMS) en als de accu leeg dreigt te raken, springt een verbrandingsmotor bij die als generator dient. Omdat ieder wiel een eigen elektromotor heeft, is het toepassen van een versnellingsbak of differentieel overbodig, wat de efficiëntie ten goede moet komen.

Recentelijk heeft Bristol een nieuwe site gelanceerd. Een eerste stap in de richting van de wederopstanding. in 2013 wil het merk een nieuwe Bristol introduceren met de vooruitstrevende aandrijflijn aan boord. Dit wordt een auto voor in het luxe segment, waarmee ze enigszins vasthouden aan oude kernwaarden, maar dan in een eigentijds jasje.

Lees meer over de geschiedenis van Bristol Cars op Autowiki.nl.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.