In Brazilië is een kleine gevangenis nabij São Paulo begonnen met een proef waarbij gevangen worden ingezet om stroom op te wekken voor straatverlichting. Hoe meer uur ze trappend doorbrengen op een fiets die accu’s oplaad, des te lager de straf wordt.

Gevangen kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan het project, waarbij ze shifts van acht uur op een fiets moeten doorbrengen die via een autodynamo is aangesloten op een accu. Deze accu’s worden ’s avonds aangesloten op 10 straatlantaarns op een nabijgelegen plein. Sinds het plein in de avonduren is verlicht zien ondernemers het aantal bezoekers stijgen.

Gevangenen die drie keer acht uur volbrengen, mogen een dag van hun totale straf aftrekken. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze manier van schone energie opwekken verder wordt uitgebreid, en er meer fietsen binnen de gevangenismuren worden geplaatst.

Sommige gevangen zien als iets positiefs om weer bij te dragen aan de maatschappij.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik vraag me af of dit wel zo groen is: De gevangenen moeten ook weer meer eten omdat ze zelf energie gebruiken.

@robinio: Een belgische professor heeft een keer berekend dat het beter is om met de auto te gaan dan te fietsen.

Het probleem zit hem daar vooral in de CO2 uitstoot die er vrij komt bij vlees productie.

Onze voedsel industrie verbruikt véél energie en daar moet ook hard aan gewerkt worden.

ok, dan, alle gevangenen vegetarisch maken

@wimbers: Het zou nog beter zijn als we allemaal minder vlees gaan eten. Ik vind vlees zelf ook veel te lekker, maar de vlees industrie verbruikt érg veel schoon drinkwater, wat ook weer leid tot CO2 uitstoot.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.